Pole dance er noe de fleste har en oppfatning om, men som veldig få har sett.

Assosiasjonene til mørke nattetimer, dyr drikke og damer som har mindre og mindre klær på er uunngåelig.

- Det de gjør på strippeklubber har ingenting med det vi gjør å gjøre, sier Ingrid Toppe.

Familien visste ikke

Hun er pole dance-instruktør og -utøver på Steg og dans i Bergen.

Sporten har et belastet rykte, men det er et rykte de jobber med å endre. Hva hun og de andre jentene på senteret driver med på ettermiddagene er likevel ikke det første de forteller om til fremmede.

- Da familien til min nye kjæreste fikk vite om det, ble det først stille, sier Toppe.

Amalie Hagesæter har drevet med pole dance i fire år. Først etter to år turde hun å være åpen om det hjemme.

- Foreldrene mine visste nok om hva jeg drev med, men det gikk et par år før jeg sa det til dem, sier Hagesæter og ler.

Norge henger etter på pole dance-fronten. Her er det ikke noe organiserende forbund eller konkurranser.

I Sverige, derimot, er det flere konkurranser. Reglene varierer noe, men det er normalt at man må holde seg innenfor en gitt tid, for eksempel tre og et halvt minutt, og at det er regler for hvilke triks som er obligatoriske.

Vil prøve seg i Sverige

Nå ønsker damene å reise til Sverige for å prøve seg.

- Jeg vil gjerne konkurrere for å knytte kontakter, sier Hagesæter.

Det er ikke bare å melde seg på.

- Du må gjennom audition først, så blir du plassert i en klasse, før du kan konkurrere, forklarer hun.

Annette Høisæter jobber som personlig trener. Hun har tidligere drevet med blant annet dans, kickboksing og håndball. Hun tror en allsidig idrettsbakgrunn er et pluss, men ikke nødvendig.

- Det er en fordel å ha en jevn muskulatur, men uansett hva du har drevet med før, vil du være en nybegynner i dette gamet. God form hjelper, naturligvis, men det er ikke avgjørende, sier hun.

Smerteterskel

Å vinne over tyngdekraften har sin pris. Når de henger i en stang, med armene rett ut den ene veien, og bena rett ut den andre, ser det stilig ut. Men det er en stor påkjenning for kroppen.

- Det handler mye om smerteterskel, sier Ingrid Helene Krabbestig.

Styrke, smidighet og en god dose pågangsmot er selvsagte krav for en som vil drive med pole dance. Men du behøver ikke å være kvinne.

- Vi har hatt menn med på kursene våre også, sier Hagesæter.

Enten du er feminin kvinne, maskulin mann eller noe imellom de to ytterpunktene, kan du prøve deg, forklarer instruktørene fra Steg.

- Det er mannlige utøvere som hevder seg veldig bra, sier Høisæter og forklarer at det også er jenter som opptrer mest med kraft.

- Alle må finne sin egen stil, sier hun.

God trening

- Pole dance har et høyt krav til mange elementer innenfor koordinasjon som balanse, romorientering og rytme. For de fleste blir treningsutbyttet lite før man behersker disse bevegelsene, sier Spreks treningsekspert Guri Brekke.

Hun  legger til:

- Det betyr ikke at pole dance ikke kan gi andre helsegevinster for nybegynnerere og uerfarne. Når man har tilegnet seg de koordinative egenskapene som denne dansestilen krever, er det en aktivitet som gir allsidig stimulering av fysisk form og vil kunne gi et relativt stor forbrenning sammenlignet mange andre aktiviteter.

Stangen er en dreibar sylinder, slik at utøverne kan snurre rundt, selv om de har stangen i fast grep. Foto: Paul S. Amundsen
Bare håret avslører den halsbrekkende manøveren Amalie Hagesæter utfører. - Så lenge jeg har holdt på med dette, er det bare to ganger noen har falt ned, sier hun. Foto: Paul S. Amundsen