Kiropraktor Thomas Lauvsnes, har registrert en pasientøkningpå 450 prosent i aldersgruppen 10 til 19 år fra 2006 til 2011 blant sinepasienter. Lauvsnes sitter i etterutdanningskomiteen i NorskKiropraktorforbund, og får inn de samme meldingene fra hele landet.

- Viser en klar tendens til at det er flere unge som sliter med smerte i muskler ogskjelett nå. De unge trenger også i snitt flere behandlinger hver sammenlignetmed for fem år siden, sier Lauvsnes. Selv har han gått fra 23 behandlinger avunge pasienter i 2006 til 232 i 2012.

Fysioterapeutene ser den samme trenden, men har ingenkonkrete tall.

- Viser en veldig klar tendens til at flere barn får muskel- og skjelettplager ogandre livsstilssykdommer. Det er en inaktivitetsepidemi som gir barn etvirkelig dårlig utgangspunkt, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i NorskFysioterapeutforbund.

Mye hodepine

Håvard Heggem (9) har tatt av seg T-skjorten og ligger på magenpå behandlingsbenken. Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven løfter beina hansforsiktig, for å sjekke om det er like mye bevegelighet i begge to. Selven harlagt merke til at det kommer inn stadig flere barn med smerter som tidligerevar forbeholdt voksne.

- Deter mye hodepine som kan relateres til stress eller inaktivitet, og det ersmerter i nakke og rygg, sier hun.

Denne utviklingen merkes over hele landet. En komplettoversikt finnes ikke, men kiropraktorene er i gang med å hente inn tall. Forvoksne er muskel- og skjelettplager et kjempeproblem. 80 prosent av den voksnebefolkning rapporterte om smerter i løpet av siste måned, ifølgeFormidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser.

- Overalt kommer nå små barn helt ned i 7-8-årsalderen til behandling for slikesmerter. Mange av barna har fryktelige smerter som vi vet unge ikke har hatttidligere. Det er bekymringsfullt, sier Lauvsnes.

Ser på bakgrunnen

Kiropraktor Harald Hægland i Bergen rapporterer en økning iantall pasienter mellom 0 og 18 år på 295 prosent.

- Barnsitter mer i ro bak skjermer, noe som fører til mer holdningsrelaterte plager.Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte så mye hver dag. Ernæring kan også haen medvirkende faktor. Forskning viser at vi blir feitere og dermed blir detvanskeligere å bevege seg, sier Hægland.

Ekeland i Fysioterapeutforbundet sier hennes yrkesgruppekvir seg for å gjøre barn og unge til pasienter.

- Klarerman å redusere årsakene, eller komme rundt årsakene, er det langt fra alle somtrenger behandling. Vår overordnede vinkling er at barn må få gode opplevelsermed fysisk aktivitet, sier Ekeland.

Dårlige kroppsholdninger

Kiropraktorene ser mange barn med dårlige kroppsholdninger.Hodet synker ned, nakke og rygg krummes.

- Slikedårlige holdninger skapes blant annet ved å sitte i sofaen med for eksempel PC.Man bør sitte oppreist ved et bord når man bruker dette, i stedet for å sittekrumbøyd, sier Selven.

De frykter tidlig smertedebut blant barn vil gjøre at flerevil få muskel- og skjelettlidelser som voksne.

- Atdu har hatt vondt i ryggen før, er den sikreste faktoren for at du vil få vondti ryggen igjen, sier Lauvsnes.

Kiropraktor Selven tar et fast grep om skulderbladene tilHåvard. Så en brå bevegelse.

- Førstgjør det veldig vondt, men så blir det veldig godt, forteller 9-åringen.

- Man bør sitte oppreist ved et bord, i stedet for å sitte krumbøyd, sier kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven. Kiropraktorene ser at mange barn har dårlig kroppsholdning. Foto: Ole Martin Wold