40.000 barn og unge blir mobbet i Norge. Stine Lise Lode Nøst var en del av denne dystre statistikken. Gjennom hele barne- og ungdomsskolen fikk hun gjennomgå fordi hun var litt større enn de fleste andre.

- Jeg fikk høre at jeg var stor og stygg. På ungdomsskolen eskalerte det. Da kom det nye mobbere til, sier Nøst.

Veide 132 kg

20-åringen fra Nærbø i Rogaland begynte å trøstespise, og vekten tikket sakte, men sikkert, videre oppover.

- Jeg spiste meg veldig stor på smågodt. Da jeg begynte å få lommepenger på ungdomsskolen, ble det verre. Da gikk jeg og kjøpte det selv på butikken og gjemte det på rommet. Jeg spiste det hver dag, sier Nøst.

Rett før jul i 2011 viste vekten 132 kg. Da bestemte Nøst seg for å gjøre noe.

- Jeg var lei av å være stor, sier hun.

Hun bestemte seg for å legge om kostholdet.

- Jeg kuttet ut snopet og brusen, og begynte å spise sunnere og mindre enn før. Til frokost har jeg to skiver med salat, ost og skinke, et glass melk og et glass biola. Til lunsj spiser jeg også skiver. Middagen er normalt sunn og til kvelds spiser jeg eple og drue med nutrilett, sier Nøst.

Vanskelig å legge om

Blir hun sulten utenom de fire faste måltidene, spiser hun frukt og drikker vann.

- Jeg er veldig disiplinert og tør ikke spise kake, f.eks. Men jeg unner meg litt smågodt og kakao-sjokolade på lørdagene, sier Nøst.

Hun forteller at det ikke bare har vært enkelt å legge om kostholdet.

- Det har ikke vært noen dans på roser. Jeg jobber i barnehage, der spiser de ofte kake eller kjøttdeig med makaroni og ost. Det er vanskelig å la være å spise, men jeg greier det. Det er ingen snarveier her, sier Nøst.

Parallelt med kostholdsendringene, begynte hun å trene. Det hadde hun ikke gjort siden hun var 12 år.

- Jeg begynte med å gå turer her jeg bor. Etter hvert begynte jeg på treningssenteret. Der har jeg trent mye bodycombat og zumba, sier Nøst, som trener tre ganger i uken.

SE VIDEO: Kjøkkensjef på slankekur

«Spise for å leve»

Siden livsstilsendringen for snart et og et halvt år siden, har hun spist og trent vekk 51 kg.

- Jeg skal aldri opp til 132 kg igjen. Nå har jeg fått meg en tatovering der det står «spise for å leve, ikke leve for å spise». Den er der for at jeg ikke skal gå opp i vekt igjen, sier Nøst.

Hun møter ofte på dem som tidligere mobbet henne.

- Når jeg ser noen av dem som mobbet meg før, så tenker jeg «se på meg nå». Nå kan jeg ikke bli mobbet lenger. Men jeg tror de har vokst litt siden den gang. Jeg håper i alle fall det, sier Nøst.

Støtte gjennom nettside

20-åringen henter mye motivasjon gjennom all støtten hun får, blant annet gjennom Facebook-gruppen Norwegian Aesthetics. Dette er en gruppe som skal være med å motivere flere til å begynne å trene gjennom inspirasjonshistorier som hennes. Så langt er det nesten 30 000 som har likt før/etter-bildet av henne, og over 1000 som har kommentert på bildet som broren hennes la ut for noen uker siden.

- Det er uvant å få så mye ros for og kommentarer på hvor flink jeg har vært. Det styrker motivasjonen min. Mange skriver også at jeg inspirerer dem, noe som viser at jeg kan være med å hjelpe folk. Jeg sitter og smiler her bare av å snakke om det, sier Nøst.

Det er 17-åringene Nicholas Storholm og Chris Furnes fra Askøy utenfor Bergen som driver Facebook-siden.

- Vi startet siden for å motivere andre til å begynne å trene. Nå er det utrolig mange som sender oss meldinger og sier at vi har inspirert dem, sier Storholm.

LES FLERE SPREKSAKER HER

Følg Sprek på Facebook her

Følg Sprek på Twitter her

Jula 2011 bestemte Stine Lise Lode Nøst seg for å gjøre noe med overvekten. Hun startet med å gå turer i nabolaget, nå trener hun tre ganger i uka på treningssenter. Foto: Privat
Stine Lise Lode Nøst har endret seg mye siden dette bildet ble tatt. - Jeg skal aldri opp til 132 kilo igjen, sier hun. Foto: Privat