Ingen i fjellmiljøet hadde hørt om henne, og trolig villeingen satset pengene sine på henne heller. Men i 2004 klarte Randi Skaug detsom bare to andre norske kvinner har klart etter henne (Cecilie Skog og SisselSannaes Smaller): Hun ble første norske kvinne på Mount Everest. I tillegg ar hun blant annet besteget det høyeste fjellet på hvert kontinent(Seven Summit) og reist jorden rundt alene.

- Vi skal ikke være redde for å utsette seg for påkjenninger. Vi trenger detfor å utvikle oss som mennesker, sier Skaug.

Men eventyreren fra Åsbygda på Ringerike tror ikke hun hadde klart ågjennomføre, eller turt å prøve å gjennomføre, alle de ekstreme ekspedisjonenehvis det ikke hadde vært for alle livskrisene hun har vært gjennom. Det er desom har gjort henne i stand til å mestre det mange mener er umulig.

Fikk sparken som leder

Det begynte for 20 år siden da Skaug var en fremadstormende ung kvinne med enlederstilling i næringslivet.

- Jeg perfeksjonerte meg på logistikk, IT og ledelse. Dette var ting jeg vargod på og følte meg trygg på. Men i denne jobben krevdes det også å være god påsalg, og det lukket jeg øynene for. Jeg ville ikke bli avslørt og avvist. Istedet for å gjøre det jeg trengte gjøre for å lykkes, fokuserte jeg på det jegvar trygg på, sier Skaug.

Etter en periode med for dårlig inntjening i hennes region, fikk hun valgetmellom å si opp og å bli sagt opp. Det var tøft, der og da, men i ettertid erhun glad for det som skjedde.

- Jeg lærte mye av det. Nå tør jeg å gå inn i ting jeg ikke kan. Det ernødvendig for å lære, sier Skaug.

Hendelsen ga henne også et spark bak til å fullføre en av sine store drømmer– å reise jorden rundt alene i 14 måneder.

- Da lærte jeg mye om mestring, å stå på egne bein, interessere meg forandre mennesker, og å se hvor heldige vi er i Norge, sier Skaug.

Mens mange syntes hun var heldig som fikk oppleve verden på denne måten,mente andre at hun aldri ville få seg en skikkelig jobb igjen. De sistnevntetok grundig feil. Da hun kom tilbake begynte hun som direktør i IBM. Noen årseinere startet hun som gründer og ble sjef for kommunikasjonsbyrået hun eidesammen med en partner. Begge deler med stor suksess.

Fikk kreftdiagnose i 2007

Paralleltfortsatte hun ekspedisjoner til nær og fjern – deriblant Mount Everest og dehøyeste fjellene på alle kontinentene. Men i 2007 rammet en ny krise henne.Legene hadde funnet kreftceller i en cyste på en eggstokk de hadde operert ut.

Dette skjeddelike før avreise til Antarktis, men Skaug gjennomførte turen likevel.

- Kreften varikke vendepunktet i livet mitt, men det lærte meg viktigheten av å ha tatt etverdivalg, dvs å ha en retning i livet. Hvis vi bare er til for oss selv, såblir vi veldig små. På denne turen skulle jeg bidra med noe som var større ennmeg selv - å samle inn penger til minerydding i Afghanistan, sier Skaug.

Det ble en fælog tung tur, men hun kom i mål. Noe senere var også kampen mot kreften vunnet.

Knust av samlivsbrudd

Turen var en liten forsmak på det som skjedde noen år senere – da henneslivsledsager valgte å forlate henne.

- Jeg var kjempelei meg og hele virkelighetsbildet mitt forsvant. Jeg haddetenkt at det skulle være et forhold som fortsatte inn i evigheten, sier Skaug.

Nok en gang ga motgangen henne styrke.

- Det lærte meg til å leve i nuet, og å takle motgang. Hver kveld tenker jeggjennom hvilke tre ting jeg har fått til i dag. Det var vanskelig i starten,men sakte, men sikkert ble livet bra igjen, sier 53-åringen.

Vil hjelpe andre med bok

Onsdag slipper eventyreren, foredragsholderen og forfatteren boka «Finnkongefølelsen». Der ønsker hun å hjelpe andre til å mestre hverdagen.

- Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg blitt klar over at livet ikkeer en eksamen, det er hva vi gjør det til hele tiden. Det er motgangen vi lærerav, sier Skaug.

I boken legger hun frem sin mestringsfilosofi gjennom fire deler, titeknikker og en haug med knep.

- Det handler om å ha et bevisst forhold til det vi tenker, sier og gjør.Hvis du klarer å få denne dagen til å bli bra, så er det stor sannsynlighet forat neste dag blir bra også. Det handler også om å akseptere at man harfølelser, og at det er bra å ha følelser. Det lærer deg å takle motgang, sierSkaug.

Hun mener en aktiv hverdag vil gjøre det enklere å mestre det livet har å bypå.

- Mange sitter alt for mye. Vi må respektere at vi bor i en kropp og kroppenliker å bevege seg, sier Skaug.

LES FLERE SPREKSAKER HER

Randi Skaug klarte å bestige Mount Everest i 2004. Foto: Privat
Randi Skaug er på kajakktur fra Rørvik til Russland. Turen får lov til å ta den tida det tar. Her telles ingen kilometre, bare gyldne øyeblikk. Turen startet i 2012 og fortsetter i 2013. Foto: Privat