Hyllester av sylslanke kropper, såkalt «thinspiration» (tynninspirasjon), øker i popularitet på blogger og sosiale medier.

Svært tynne jenter, mange av dem med sykdommer som bulimi og anoreksi, lovprises gjennom bilder, videosnutter og tekst.

Les flere Sprek-saker her

Advarer

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole er ekspert på spiseforstyrrelser. Hun er skremt av fenomenet og advarer unge jenter mot å la seg inspirere.

- Dette er ekstremt destruktivt og direkte farlig. Det bidrar til å ødelegge selvfølelsen og er sykdomsfremmende i forhold til kropp, vekt og mat, sier Sundgot-Borgen.

- Hvor farlig er det å være så tynn som mange av jentene på disse bildene er?

- Det er helt klart helseskadelig og ikke forenelig med en sterk, frisk og velfungerende kropp. De aller fleste er så tynne at de på ingen måte kan opprettholde menstruasjonssyklusen og vil løpe en alvorlig risiko for å utvikle beinskjørhet og depressivitet. De er heller ikke fruktbare, sier Sundgot-Borgen.

Nå ber hun foreldre om å følge med, så ikke barna lar seg inspirere av «thinspiration».

- Her MÅ foreldre følge med og være voksne, for dette er direkte helseskadelig.

- Hva bør de gjøre?

- De bør sørge for at barna deres ikke bruker tid på så destruktiv informasjon, sier hun.

Lar seg inspirere

«Lene» (16) er en av jentene som har hyllet jenter med skarpe hoftekammer og syltynne lår på sin blogg.

- Hvorfor inspirerer bilder av svært tynne jenter deg?

- Jeg har aldri vært tynn og det er min største drøm, forteller hun.

- Jeg synes du ser helt normal ut på bildene dine på bloggen?

- Jeg kan se normal ut, og jeg er faktisk ikke den tykkeste eller største, men jeg har fett her og der, som jeg virkelig ikke vil ha. Jeg kjøper meg alltid highwaistbukser, så de skjuler og gjemmer magen min. Om jeg kjøper tettsittende klær så kjøper jeg de alltid flere størrelser større enn jeg egentlig bruker for å skjule magen. Har også bingovinger, som damer kaller det, som gjør at jeg nesten aldri går med kort armer på skolen. Jeg har store bein, og de er ganske korte. Jeg har mer negativt å si om meg selv, men tror det er nok si, er dessverre ikke fornøyd med noe, sier «Lene».

- Mange mener at «thinspiration» glorifiserer spiseforstyrrelser. Er du ikke redd for hvilke signaler du sender ut til andre unge jenter?

- Nei. Jeg er ikke redd for det, for folk bør tenke selv av hva de synes om det. Men jeg har selv gått i spiseforstyrrelsesfellen og endte opp med diagnose på depresjoner, sier hun.

Vil ikke forby

Nettportalene Pinterest og Tumblr har allerede forbudt blogger, bilder og innlegg som hyller sylslanke kropper. Norges 9.-10. største nettsted, blogg.no, gjør det ikke. - Uklokt, mener Sundgot-Borgen.

- Å forby «thinspiration»-innlegg/blogger hadde vært den beste løsningen, sier hun.

Daglig leder i blogg.no, Kjetil Manheim, er uenig i at et totalforbud er den beste løsningen.

- For oss er det viktig at folk får ytre seg, og det er ikke nødvendigvis sånn at vi forherliger «thinspiration» selv om det blir omtalt. Det kan sammenlignes med at du som journalist setter søkelys på dette nå. Vi har heller ikke redaktøransvar, vi er en plattformleverandør som tilrettelegger for at folk skal kunne blogge. Vi forholder oss til Norges lover og våre retningslinjer, sier Manheim.

I blogg.nos retningslinjer står det blant annet at de vil forbeholde seg retten til å fjerne innlegg og bilder, eller slette blogger, som «forherliger, fremmer eller alminneliggjør bulimi, anoreksi (pro ana/mia), thinspiration og lignende». Dette gjøres stadig vekk, ifølge Manheim.

- Vi har support og communitymanagement som tar dette løpende. Vi har vel fjernet noen hundre slike blogger og blogginnlegg det siste året, sier Manheim.

Blogg.no har 350 000 unike besøkende hver dag, de fleste mellom 15 og 25 år.

Bloggere tar avstand

Flere norske bloggere har den siste tiden gått ut og tatt avstand fra «thininspiration» på sine blogger, deriblant Jeanette Walayat på bloggen wa2wo.blogg.no.

- Jeg synes det er viktig å ta et oppgjør med et ideal jeg synes er overdrevent og usunt for svært mange, ettersom folk har forskjellige kroppsfasonger og utgangspunkt. Når syltynne lår med mellomrom er i fokus og det står skrevet « Do you want that bag of chips, or do you want gap between your thighs?» på bildet, kjenner jeg at jeg blir provosert. Dette er en dårlig, misvisende og kanskje til og med farlig inspirasjon. Jeg mener at dette ikke representerer en sunn holdning for en sunn kropp og et sunt kosthold, sier Walayat.

-  Hvordan tror du «thininspiration» påvirker unge jenter?

- Jeg tror det kan påvirke yngre jenter enormt. Jeg tror ikke thinspiration alene kan føre til en spiseforstyrrelse, men om de allerede er påvirket av andre impulser, kan thinspiration være uheldig, sier Walayat.

Karoline M.J. Nordbø (25) har også vært kritisk til fenomenet på sin blogg alakaroline.blogg.no. Hun tror svært mange jenter lar seg påvirke av innlegg og blogger om «thinspiration».

- Jeg tror det handler om at lesere opplever at de blir veldig godt kjent med bloggerne. De får et godt innblikk i livene deres og mange tar flere beslutninger via bloggen sin sammen med leserne, eksempelvis hvilke klær de skal kjøpe eller mat de skal velge. I hovedsak tror jeg det dreier seg om idealer, på samme måte som modeller i magasiner har inspirert jenter i mange år, sier Nordbø.