I helgen gikk «Norges Sterkeste Mann» av stabelen i Drammen. Etter seks tøffe øvelser, stakk Ole Martin Hansen (32) av med seieren, og forsvarte tittelen fra i fjor.

Drammenseren ligger fortsatt utslått på sofaen når Sprek kontakter ham.

- Det ble en tøff helg med mye konkurransenerver. Fredag våknet jeg med brekninger, og klarte ikke få i meg særlig med mat. Lørdag ble det enda verre, da fikk jeg ikke ned mer enn to pizzabiter i løpet av hele dagen. Jeg er ikke bra ennå, men det var verdt det når jeg vant, sier Hansen.

Elsker helmelk

Helgens matinntak står dermed i sterk kontrast til det han vanligvis putter i seg.

- Jeg får i meg mellom 5.000 og 7.000 kalorier i løpet av en dag. Favoritten er laks med poteter, smeltet smør og rømme! Det går en del laks gjennom en uke, forklarer 32-åringen.

Han opererer med seks måltider om dagen, der poteter, fisk og kjøtt står sentralt, i tillegg til ulike shaker. I tillegg heller han i seg en alt annet enn ubetydelig mengde helmelk.

- Inntil tre liter om dagen blir det. Når det gjelder mat, handler det om å få i seg nok, og til tider blir man jo lei. Men melk er fint, det går det mye av hele tiden. Jeg har funnet ut at jeg trenger en del fett, og da er jo helmelk fint, sier Hansen.

- Kan ikke veie for mye

Han er småirritert over at literkartonger med helmelk er det største man får tak i i butikkene.

- Lettmelk får man jo i 1,75 liter-kartonger. I USA får man til og med 3,6 liter dunker med helmelk, flirer Hansen.

Normalt veier han 145 kilo, men på grunn av det begrensede matinntaket gikk han ned fem kilo i løpet av helgen.

- Når du skal delta i Strongman-konkurranser, trenger du både styrke og utholdenhet. Du kan ikke veie så mye at du ikke klarer å løpe med ting. Jeg har lagt på meg sakte, men sikkert. Første gang jeg veide 100 kilo, syntes jeg det var mye. I dag hadde jeg følt jeg kunne fly hvis jeg bare hadde veid 100.

Hjemmesykepleier

Til daglig jobber Hansen som hjemmesykepleier, der det hender at han får bruk for kjempekreftene sine.

- Det er en del som detter. Da er det greit å ha meg som kan komme og løfte dem opp.

Hansen avgjorde helgens konkurranse da han dro en lastebil nærmere 30 meter gjennom Drammenshallen. Som Norges sterkeste mann er han automatisk kvalifisert til å delta i Verdens sterkeste mann i Kina senere i år. 6. juli arrangeres dessuten Nordens sterkeste mann på Storefjell.

- Jeg synes dette er en fin måte å trene på. Er du interessert i styrke, er det veldig morsomt å drive med. Strongman har egne vektklasser for dem under 80, 90 og 105 kilo, i tillegg til den åpne klassen som jeg deltar i, sier Hansen.

Dopingproblem

Han forsøker ikke å legge skjul på at en del av deltakerne i denne typen konkurranser doper seg.

- Jeg kjenner folk som jukser, og mange som ikke jukser. Slik lovverket er nå, kan folk gjøre som de vil.

Et forbud mot bruk av doping ble mandag førstegangsbehandlet i Stortinget. Antidoping Norge betrakter det som en milepæl i antidopingarbeidet, og Hansen er glad på vegne av konkurransene han deltar i.

- Et forbud er på vei, og det synes jeg er veldig fint. Spesielt med tanke på ungdommer som kan bli fristet til å gjøre dumme ting, sier Hansen.

PS: Sprek-ekspert og doktor i ernæring, Mette Helvik Morken, har følgende kommentar til Hansens spise- og drikkevaner.

- Denne type aktivitet er ekstremsport og kostholdet tilsvarende. Verken kostholdet eller vekten faller inn under det som vi vanligvis definerer som sunnhet. Det er vanskelig å anbefale noen å begynne med dette ut fra et kostholdsperspektiv, sier Morken.

- Jeg synes dette er en fin måte å trene på. Er du interessert i styrke, er det veldig morsomt å drive med, sier Norges sterkeste mann, Ole Martin Hansen. Foto: Joachim Pedersen, treningsforum.no
Neste mål for Hansen er konkurransen Nordens Sterkeste Mann i juli. Foto: Joachim Pedersen, treningsforum.no