Foto: Grafikk: Dagfinn Albertsen

Har du noen dager til overs i sommerferien? Har du lyst på en fysisk utfordring i Trøndelag kan du la deg inspirere av Adrian Stokdal Opheim, Håvard Eidsmo og Markus Strandheim Wehn.

Med sekker på 26, 18 og 16 kilo la treningskompisene i Byåsen Skiskytterlag ut på tur med kurs for Hestsjøen 24. juni. Fire dager senere, etter å ha tilbakelagt en strekning på 48,5 kilometer i luftlinje, ankom de spreke, men slitne guttene målet sitt: Stor-Leirsjøen.

I bratte heng

– Det var så utrolig godt å komme i mål, sier Markus Strandheim Wehn som har tatt de fleste bildene som de deler med Spreks lesere.

Vel i mål hadde vennene vært innom 33 vann, spist opp all provianten sin - det siste gikk ned til lunsj - og fått med seg unike minner fra en tur som for det meste gikk i områder uten mobildekning. De hadde gått på sti og i myr, klatret i bratte heng, sett utover Bymarkas høyeste punkt og nattbadet under rosa kveldshimmel.

Sti og kompasskurs

–Vi gikk cirka halvparten av tida på stier, resten gikk vi på kompasskurs. Jeg har lært mye av kompisene mine, sier Markus om vennene som driver med orientering i tillegg til skiskyting.

– Hvorfor ville dere oppleve alle vannene i Bymarka?

–Jeg var på en kortere telttur nylig og tenkte det kunne være fint å sette seg et mål for en ny tur, forteller Adrian Stokdal Opheim som fikk ideen til turen.

Kompisene likte ideen umiddelbart ,og de gikk i gang med planleggingen. Skeptiske foreldre måtte imidlertid først overbevises.

Gjør det enkelt

– De trodde det kom til å bli tungt for oss, men vi fikk ja. Vi lovte å ikke bære med oss vann, men koke opp underveis, sier Håvard Eidsmo.

For ifølge guttene, er det ikke vanskelig å gjennomføre en slik tur, særlig ikke for den som har erfaring fra før med å overnatte ute i marka.

– Gjør det så enkelt som mulig, er rådet fra Stokdal Opheim til andre som vil ut på eventyr.

Da tenker han på både valg av mat underveis og klær.

–Vi hadde med to par sko, ekstra tørt skift, og regn- og vindtette klær, utdyper Strandheim Wehnl.

– Er det noe dere ville gjort annerledes sett i ettertid?

–Vi burde kanskje ha gått litt lenger den første dagen, men stort sett gikk det som planlagt, sier de unge turgåerne.

Finn tips til turer i marka her

– Bare gjør det!

– Hvilket råd vil dere gi til andre som har lyst til å prøve en slik tur?

– Bare gjør det! Det blir en stor opplevelse. Hvis man vil, kan man bruke et par dager til på turen. Turen vi gikk krever at du er i god fysisk form, sier Strandheim Wehn.

– Og hva er neste turmål?

– Dette har gitt mersmak. Vi har lyst til å gå tur neste år også. Da vil vi kanskje legge inn en klatreetappe. Å oppleve Bymarka om vinteren kunne også vært fint, sier Markus Strandheim Wehn.

Turen opp til Storheia var et av mange høydepunkt for kompisene fra Byåsen som besøkte 33 vann i Bymarka på fire dager. Foto: Privat
Nok næring: Turkompisene gikk for enkel og næringsrik turmat på den fire dager lange turen. Foto: Privat
Stø kurs: Som o-løpere er Håvard Eidsmo og Adrian Stokdal Opheim stødige med kart og kompass. Bymarka er lett å orientere i, mener guttene. Foto: Privat