- Det blir litt mindre trening nå under valgkampen, den fyller liksomalle rom, men jeg sniker inn litt trening innimellom. Det er alltid tid til åta en tur, sier Stoltenberg.

Han går ikke helt med på det at det er så mange som ikke har tid tildet.

- Jeg sier til meg selv at det er en meningsløs unnskyldning. For detførste får jeg trent ganske mye på en time, og for det andre vinner jeg tid påå trene. Jeg får overskudd, bedre konsentrasjonsevne og økt arbeidslyst.

- Jeg var på et Nato-møte hvor det var veldig tidlig frokost. Da BarackObama satte seg ned, fortalte han at han allerede hadde vært og trent. Er detmulig for den amerikanske presidenten å finne tid, er det mulig for alle, sierStoltenberg.

Mer glede med bedre utstyr

Sognsvann ligger stille i morgensolen. Ivrige joggere haster rundt, ogflere hundeeiere er på dagens første obligatoriske tur. Alt virker normalt.

Inn på parkeringsplassen glir to store, svarte SUV-er. Statsministerenstiger ut, men ikke i den vante dressen. Han er ikledd treningsklær fra topptil tå, klar for en liten sykkeltur på morgenkvisten.

- God morgen, hilser han, på halvdårlig bergensk.

Så setter han seg på sykkelsetet.

Det er ingen selvfølge at vi er med en sprek statsminister på en litensykkeltur, han har nemlig ikke alltid vært slik.

Stoltenberg har alltid gått på tur, både til fots og på ski, men detvar ikke før han rundet 40 år at han begynte å trene slik at han ble andpustenog svett.

- I oppveksten smurte vi ikke skiene, vi bare tok dem på og gikk. Entenglapp det eller så klabbet det, ler han.

Og skulle han sykle var det i vanlige klær og joggesko, noe som ikke gaen veldig god opplevelse det heller.

- Det ble et lite gjennombrudd for meg da jeg kjøpte sykkel medklikkpedaler, sykkelsko og sykkelbukse. Utstyr jeg aldri hadde drømt om å ha påmeg. Jeg fikk meg også skikkelige ski og lærte meg hvordan jeg skulle smøredem. Jeg trener mer og har mer glede av treningen etter at jeg fikk meg littbedre utstyr. Jeg hørte en del på andre da jeg fikk råd, men akkurat der gårdet jo en grense også. Det kan fort bli det absolutte galskap, sier han og ler.

- Var dette en aldri så liten midtlivskrise?

- Det var summen av alt. Jeg trodde jeg var i noenlunde god form, menså oppdaget jeg at jeg var i dårlig form – og at jeg måtte jobbe mer for åholde meg slik jeg var, sier statsministeren.

Satt mye inne

Det er kaldt på benken denne morgenen, så det blir lagt ned et teppefør vi setter oss. Stoltenberg får også treningsjakken sin på seg, og en varmkopp kaffe i hånden. Han kan ikke risikere å bli forkjølet nå i valginnspurten.

- Vil dere ha noen enkle kanapeer kanskje, spør han oss humoristisk ogironisk, og forsikrer at det ikke er vanlig med slik oppvartning som tepper ogkaffe når han er ute.

Mens mange gutter tilbringer store deler av oppveksten sin på enfotballbane, kan Stoltenberg fortelle at han var opptatt med helt andreting.

- Jeg brukte all fritiden min på AUF. Jeg var på kurs og leir i ukedagerog i helgene, så mens andre var med i idrettslag, satt jeg mye inne, sier han.

Politikere i form

Han har tidligere sagt at trening er bra for samfunnsøkonomien.

- Trening er bra for folkehelsen og samfunnsøkonomien, men nå vil ikkejeg at folk skal begynne å svette på grunn av nasjonalbudsjettet. Jeg vil jo atman skal ha glede av trening, og ønsker absolutt ikke å moralisere. Det medsamfunnsøkonomien er kun en positiv bieffekt, presiserer han.

- Hvor viktig er trening for deg?

- For meg er den helt avgjørende. Det er en veldig viktig del av livetmitt. Det er mange som er vesentlig bedre trent enn meg, men i forhold til hvajeg var, er det bra. Jeg er i bedre form nå enn for 15 år siden. Det er aldrifor sent å begynne, sier han.

- Er politikere generelt i bedre form nå enn tidligere?

- Jeg synes det er mange flere som trener nå. Jeg opplever det i allefall slik. Folk er opptatt av helsen, gleden og velværet det gir.

Glad i trapper

En av treningspartnerne hans er helseminister Jonas Gahr Støre. Han eren racer i skisporet.

- Jonas er sprekere enn meg og har vesentlig bedre teknikk, det vil jegnok ikke klare å ta igjen. Men det gjelder å glede seg over treningen likevel.Å finne sitt nivå, sier han.

- Stemmer det at du er bedre enn ham på sykkel da?

- Det der er nok dessverre en myte, men der er vi i alle fall veldigjevnbyrdige.

Hverdagsaktivitet er det aller viktigste for Stoltenberg.

- Jeg liker å gå fra sted til sted, og jeg er også glad i å gå trapper.Dette gjør jeg mye. Det gjelder å ikke forhandle med seg selv om man skal taheis eller ikke, råder han.

I tillegg trener han 1-3 ganger i uken. Det kan være spinning medkollegaer, bootcamp, en tur på elipsemaskin eller mølle. Men best av alt likerhan å være ute.

- Jeg går mye med kona mi (Ingrid Schulerud red.anm), men jeg trenerogså en del med søsteren min. Vi er omtrent like spreke og er begge glade i skiog sykkel. Vi prater godt sammen, men vi kan gjerne gå i fem timer å holdekjeft også.

Han bodde lenge i samme bygning som søsteren, Camilla Stoltenberg, ogser på henne som sin treningsinspirator.

- Hun tok det litt mer alvorlig enn meg, og var flink til å ta meg medut.

- Liker du å trene sammen med andre?

- Ja. Det blir ofte mye prating, men det er jo trening likevel - itillegg til at det er en veldig fin måte å være sammen med andre på.

- Jeg får tid til å tenke mye når jeg trener. Ja, eller prate. Det kankomme mange gode ideer av begge deler.