De som ikke er er aktive fra før vil få den aller størstehelseeffekten av trening. Trener du dessuten intervall med opptil 85-95 prosentav makspuls, får du sannsynligvis den største stigningen i oksygenopptaket. Kondisenblir mye bedre på relativt kort tid.

Alf Inge Larsen er professor i hjertemedisin ved StavangerUniversitetssykehus (SUS), og han sier at han likevel ikke vil foreskriveintervalltrening som et universalmiddel. Dersom alle 50-åringer plutselig skalbegynne med høyintensiv intervalltrening, frykter han at det hos enkelte kanutløse akutt hjertesykdom.

- Engradvis tilvenning er viktig. Det viktigste for helsen er at du kommer deg utav sofaen og for eksempel går en rask tur med hunden. Da har du alt gjort mye,selv om dette ikke defineres som trening, sier Larsen.

- Intervalltrening er ikke for alle

Etter hvert kan du prøve intervalltrening om du ønsker enrask formøkning. Larsen råder de som har en opphopning av risikofaktorer somarvelig belastning, røyking, diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol til årådføre seg med helsepersonell før de starter.

- Dumå også lytte til kroppens signaler om vondt her eller der. Dersom du får vondti brystet, armen eller kjeven ved trening, bør du få avklart dette da det kanvære hjertesykdom. Samtidig er intervalløkter på 4 x 4 minutter så intense atde kan oppleves som ubehagelige og på grensa til smertefulle, sier Larsen.

En gruppe forskere ved SUS har brutt med gamle anbefalingerom at hjertesyke helst bør ta det helt med ro. Forskerne lot grundig utrededepasienter prøve ut harde økter på 4 x 4 minutters trening i trygge omgivelser.

- Vihar lange tradisjoner med bruk av trening i rehabilitering av hjertesyke. Desenere år har dette også omfattet  pasienter med sykdom i hjertetskransårer som har opplevd hjertestans, og fått operert inn hjertestarter. Detviste seg at høyintensiv intervalltrening over en periode på tre måneder haddegod effekt både på oksygenopptak og livskvalitet, sier Larsen.

Han sier at også friske vil oppleve tilsvarendeformstigning.

Gå på i motbakker

Fysioterapeut Anne Haugland påpeker at jogging ikke ereneste måte å få opp kondisen på.

- Hvisdu ønsker en intervallpreget trening kan du legge gåturen til en bakke i stedetfor flatmark, og gå på slik at du blir andpusten, sier hun.

Fysisk aktivitet forebygger blant annet type 2-diabetes, hjerte-karsykdommer,muskel-skjelettplager og enkelte former for kreft. Helsedirektoratet anbefalerderfor minst 30 minutters aktivitet til dagen.

Ekspertene mener at det ikke er farlig å gå i gang medhøyintensiv trening for dem som er friske. Du risikerer at du går lei og ikkeorker å motivere deg selv for så harde økter, det selv om du slipper unna medkun tre økter i uken - men dette er individuelt: For noen kan intervalltreningvære det mest behagelige og lystbetonte.

- Detaller verste du gjør, er å bli sittende. Det betyr langsiktig avvikling,konstaterer Haugland.

De er alle enige i at det viktigste er å bite på en krok derdu blir hengende. At du holder deg aktiv resten av livet.