Bjarte Rambjør Heide er bare noen pulsslag unna svaret der han gir alt på tredemølla.

I mai startet Bjarte Rambjør Heide og Helen Jøsok Gansmo sine karrierer som jobbsyklister. Erfaringene sine har de delt fortløpende med Spreks lesere på adressa.no.

LES BLOGGEN HER

–Jeg håper jeg er bedre enn nordtrønderen nå, sier Rambjør Heide når han gjør seg klar for oppvarming. Kondisjonstesten i mai viste nemlig at den gjennomsnittelige nordtrønderen på hans alder var i bedre form enn han selv. Ikke veldig morsomt, men heller ikke veldig overraskende med tanke på aktivitetsnivået hans.

Anstrengelse koster mindre

Sist torsdag var Spreks jobbsyklister tilbake på Cerg ved St. Olavs hospital for testing under ledelse av Siri Marte Hollekim-Strand. Turen på kroppsscannemaskina ble raskt unnagjort, og resultatet viser at både Bjarte og Helen har gått ned et par kilo i vekt siden sist. De har lavere BMI og magemålet er redusert. Nå får vi snart svaret på hvordan det står til med oksygenopptaket som er et viktig mål på hjertehelsen. .

Helen er førstemann på mølla. Å puste i maska er ingen bekvem øvelse, men hun går til oppgaven med friskt mot.

–Jeg kjenner at jeg er i bedre form nå enn i vår, men jeg har jo ikke noen lang sykkeltur til jobb. Dette blir interessant å se, sier hun.

Vel oppe på mølla pushes hun av Siri Marte Hollekim. Hun ser raskt at Helen har fått bedre arbeidsøkonomi siden den første testen.

–Nå er vi på samme fart og stigning som sist, og du jobber fint, Helen. Du har et godt driv og er bedre til å bevege deg. Bevegelsen koster deg mindre på denne intensiteten nå, forklarer Hollekim mens Helen jobber på mølla.

–Må være andpusten

Noen minutter senere står Hollekim med fasiten i hånda hva O-opptaket angår:

Justert for vektnedgangen er Helens O-opptak på samme nivå som sist. Er det sånn at sykkkelturene hennes til jobb har vært bortkastet...?

–Dette resultatet er som forventet. For å øke oksygenopptaket, kreves det at man blir andpusten. Det betyr at Helen må øke intensiteten på syklingen ved for eksempel å legge inn en ekstra motbakke. Men, sier Siri Marte og tar en pause for å understreke poenget sitt:

–Selv om Helen ikke har økt opptaket sitt, er hverdagsaktivitet som å sykle til jobb, kjempeviktig. Alt er bedre enn å sitte i ro. Økt fysisk aktivitet har gjort at hun har gått ned litt i vekt, hun synes å ha blitt sterkere i lårene og det er lettere for henne å bevege seg. Hvis vi hadde hatt blodprøver fra før hun begynte å sykle, kunne vi kanskje sagt enda mer om helseeffekten. Det er dog ingen tvil om hvis Helen hadde blitt mer andpusten i løpet av sykkelturene, ville det ha gitt større utslag på testene i dag.

–Hva tenker du om resultatet, Helen?

–Jeg hadde jo ikke håpet på en revolusjon, men jeg blir inspirert til å prøve å kjøre på litt hardere. Samtidig er det mye pes med å sykle til jobben. Jeg vil ha større treningseffekt av å trene med høy intensitet på et helsestudio. Jeg får se hva jeg gjør framover, sier Jøsok Gansmo.

Så er det Bjartes tur. Bjarte har i motsetning til Helen hatt en skikkelig motbakke å bryne seg på som jobbsyklist. Det viser seg raskt at motbakken har gitt resultater.

Insiprert til mer trening

–Du har et bedre resultat nå, fastslår Hollekim-Strand og motiverer han til ytterligere innsats på tredemølla. Sist test gikk han, nå løper han mens stigningen på mølla blir brattere og brattere. Han løper til målingene på skjermen foran Siri Marte flater ut og vi skal få svaret: Slo han gjennomsnittsnordtrønderen på hans alder som ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har 47 i O-opptak?

–Nei, ikke riktig ennå. Men han hadde god økning uavhengig vektreduksjonen. Han puster nordtrønderen i nakken. En måned til med trening og enda litt mer trykk opp bakken, så er han der.

Resultatet motiverer Bjarte til videre trening.

–Og syklingen kommer til å ligge i bunnen for treningen min. For jeg er mye mer opplagt til å gå løs på oppgaver på jobben når jeg sykler. Det gjør godt for psyken å la bilen stå. I tillegg er det sosial faktor som følger syklingene. På jobb blir det vi som sykler og «de andre», avslutter Bjarte Rambjør Heide.

Å sykle til jobben har redusert livmålet til både Bjarte Rambjør Heidi og Helen Jøsok Gansmo. - Hverdagsaktivitet er kjempeviktig, sier Siri Marte Hollekim-Strand. Foto: Glen Musk
Hverdagsaktivitet som jobbsyklingen til Helen Jøsok Gansmo har positiv effekt på helsa selv om man må ha høy intensitet på syklingen for å få stor effekt på en O2-test. Foto: Glen Musk