Har du tenkt over hvor viktig god søvn er for helsen din?

Sprek har tatt en prat med klinisk ernæringsfysiolog og Sprek-ekspert Cathrine Borchsenius.

- Hvorfor er det viktig med nok søvn?

- Dårlig søvn over tid kan gå utover helsen ved å gi nedsatt immunforsvar og økt risiko for infeksjoner og sykdom. Det er også en sammenheng mellom søvn og vekt, der vi ser at dårlig søvn øker risikoen for usunn livsstil og overvekt. Noen mennesker, særlig overvektige, har en tilstand som heter søvnapné der de slutter å puste opptil flere ganger i timen hver natt, og snorker ofte høylytt. De som er rammet av søvnapné kan kjenne seg uopplagt og tappet for energi på dagtid, og kan få nedsatt konsentrasjon og hukommelse. En del utvikler også hjerte- og karsykdommer som følge av den belastningen pustestans er for kroppen.

- Hva er sammenhengen mellom overvekt og for lite søvn?

- Det ser ut til at de som sover lite, har større tendens til å spise kaloririk mat, få en større andel av sitt totale energiinntak fra fett og raske karbohydrater, spise mindre frukt og grønnsaker, spise mer snacks - og ha et mer uregelmessig spisemønster enn de som sover mer. Blant de som sover lite, er det flere som hopper over frokost enn blant de som sover normalt. Lite søvn er vanligere blant de som er lenge oppe om kvelden, som erstatter mat med snacks, og som inntar mesteparten av sitt kaloriinntak på kvelden og natten. Men det er ikke bare de som sover for lite, men også de som sover veldig mye som har en tendens til å spise uregelmessig og erstatte mat med snacks. Nok søvn, men ikke altfor mye er altså viktig for både vekt og helse.

- Er det noe vi kan spise om kvelden for å sove bedre?

- Noen mener det er lurt å spise protein før man legger seg, fordi aminosyren tryptofan som finnes i protein, kan gjøres om til serotonin og melatonin som begge virker inn på søvn og årvåkenhet. Tilskudd av tryptofan eller melatonin blir noen ganger brukt som søvnmiddel, selv om det ikke er godt dokumentert at dette faktisk har noen effekt. Det vi vet er at karbohydrater gjør tryptofan mer tilgjengelig for hjernen, noe som kan være grunnen til at karbohydratrike måltider kan gjøre oss søvnige. Et råd for bedre søvn er derfor å spise noe som inneholder både karbohydrater og protein slik som frokostblanding med melk, eller brød med proteinrikt pålegg.

- Hva bør vi ikke spise/drikke før vi legger oss?

- For mange er det lurt å droppe kaffe, te og annen koffeinholdig drikke noen timer før leggetid. Koffein virker oppkvikkende ved å blokkere hormonene i hjernen som gjør oss søvnige. Mange tror at alkohol før leggetid gjør at man lettere får sove. Dette er en utbredt misforståelse, for selv om alkohol kan gjøre deg avslappet og føre til at du lettere faller i søvn, kan alkohol forstyrre søvnen utover natten. Alkohol vil også føre til at du ikke kommer inn i like dyp søvn som du ellers ville ha gjort. Drikker du alkohol før du legger deg, kan du derfor våkne opp neste dag og føle deg trøtt til tross for at du har tilbrakt mange timer i sengen.