- Løpsopplevelsen blir selvsagt bedre om man løper mer effektivt, sier Christina Vukicevic.

Hun har flyttet til Bergen med forloveden og Brann-spiller Vadim Demidov. Vi er med henne på løpekurs på Fana Stadion, og er spente på hva vi skal gjennom.

- De som kommer på kurs, vet ikke helt hva de går til. Min oppgave er å hjelpe dem å løpe bedre, å gjøre dem mer bevisst. Mitt inntrykk er at nordmenn er flinke til å holde seg i form, at det er mange som løper fort – men at mange løper lite effektivt.

Minsker skaderisikoen

Ved å øve på diverse teknikker sier Vukicevic at vi kan komme oss fortere frem ved å bruke mindre energi.

- Med god teknikk kan du løpe fortere om du ønsker det, og du kan minske skaderisikoene, forteller hun.

Hun jobber for et selskap som holder kurs i hvordan en utfører forskjellige aktiviteter. Vukicevic tilbyr kurs for dem som ønsker å løpe effektivt og lett med følelse av god flyt.

- Dette er virkelig for alle. Både dem som har holdt på lenge, og dem som vil begynne å løpe – så man trenger ikke å være redd for å komme på kurs. Det fine med dette er at det kan gjøres hvor som helst, sier Vukicevic.

Hun peker på tre viktige ting når det gjelder god løpeteknikk.

- Du må ha armen i 90 grader og være avslappet i skuldrene, du må være strak i rygg og hofte – og du må ha tyngden på forfot. Dette vil gi en mykere bevegelse, forklarer hun.

- Når du løper, må du løpe med stolthet.

Engasjert og oppmerksom

Vi gjør som hun sier, og det er ikke alt som føles like naturlig. Vi er innom tripling, hopp med strake ben, høye kneløft, spark bak og armbevegelser. Alt utføres mens hun følger nøye med. Hun er både engasjert og raus med ros.

- Noen av øvelsene kan føles litt rare, rett og slett fordi de for mange er helt nye øvelser, betrygger hun oss.

- Tror du bergenserne er interessert i dette?

- Jeg vet ikke, det vil jeg jo se nå. Jeg vet i alle fall at de er interessert i fotball, sier hun og ler.

- Så da har du kanskje en liten fordel da?

- Ja, kanskje det. Jeg opplever i alle fall at de er veldig interessert i Brann og byen sin. Og så er de vel Norges søreuropeere, de sier det de mener.

Vukicevic er akkurat kommet tilbake fra Italia. Helgen 6.–8. juni drar hun tilbake dit, i nærheten av Venezia, for å gifte seg med Vadim Demidov.

Gøy med kvinner i tights

- Hele livet mitt har handlet om trening, så det er noe som interesserer meg veldig. Jeg liker godt denne nasjonale bølgen med løpeinteresse, det er veldig kjekt. Å se flere kvinner gå rundt i tights på butikken er kjempegøy.

Og om du kommer til å se henne under Bergen City Marathon?

- Bare det å gjennomføre et halvmaraton er jo fantastisk, men det er helt utenkelig for meg. Jeg har riktignok viet hele livet mitt til løping, men jeg er først og fremst sprinter.

Kan brukes som støttebilde:

LÆRER BORT: Christina Vukicevic er en merittert hekkeløper. Nå lærer hun bort gode løpeteknikker til bergensere. Artikkelforfatteren fikk gode tips til hvordan man kan forbedre teknikken – og dermed også få en bedre løpsopplevelse. Løpekursene med henne går over to kvelder, og de varer i 70 minutter hver gang. De er delt i tre nivå – slik at du kan trene med andre på ditt eget nivå, og slik at alle kan få godt utbytte.

Foto: Odd E. Nerbø