I går var siste sjanse for deltakerne i Bergen City Marathon til å få kyndig veiledning av proffene, da den siste fellestreningen før løpet ble arrangert.

Kirsten Marathon Melkevik, Torbjørn Ludvigsen og Trond Nymark loset rundt 300 mosjonister gjennom de siste 5,5 kilometerne av løypen, fra Nygårdsparken, via Nordnes og til målgang ved Bryggen.

Må si stopp ved 8000

Lenge før startskuddet for treningen bar bybildet preg av tightskledde mosjonister med nesen vendt mot Nygårdsparken. 26. april vil antallet være mangedoblet.

Så langt er det påmeldt nesten 6000 løpere, men daglig leder i arrangørklubben TIF Viking, Roger Gjelsvik, tror det vil komme enda flere.

- Vi har et tak på 8000, da må vi si stopp. Men vi har opplevd en veldig pågang i det siste, det strømmer inn med påmeldinger. Jeg tror fort vi kan nå 8000, sier Gjelsvik.

Siden starten for to år siden har arrangementet vokst fra 1700 deltakere.

Til sammenligning har Oslo Maraton vokst fra 1500 deltakere i 2004 til over 23.000 løpere i fjor. Roger Gjelsvik mener det er et naturlig mål å fortsette veksten.

- Det er både mulig og ønskelig. Jeg ser ikke noen grunn til at ikke Bergen kan ha en maraton som er betydelig større enn 8000 deltakere. Vi må kunne passere 15.000, det synes jeg vi skal ha som en ambisjon, sier han.

Utenlandsk interesse

I år har flere utenlandske løpere meldt seg på. Viking-lederen håper og tror arrangementet er attraktivt for andre enn bergensere.

- I år har vi mange utenlandske løpere, blant annet en hel gruppe fra Skottland. Det er tydelig at vi blir lagt merke til på den internasjonale kalenderen, men det må aldri bli sånn at vi ikke har plass til bergenserne, sier Gjelsvik.

Ikke et eliteløp

BCM er nemlig først og fremst et arrangement for og med den jevne bergenser. Arrangørene ønsker ikke at det skal bli et eliteløp.

- Dette skal være et arrangement for alle, en maraton for folket. Vi betaler ingen for å stille opp, det er ingen forskjell på folk her. Det viktigste er at folk skal trives, og utfordre seg selv.

Når det gjelder løypen, mener Gjelsvik at den har fått et ufortjent rykte som en tøff trasé. Mange frykter de seige bakkene opp mot Fjellveien, og tenker med gru på vonde knær som skal overleve nedstigningen. Gjelsvik mener de har lite å frykte.

- Det er en mye mer lettløpt løype enn folk skal ha det til. Tidene i fjor viste at mange løp fort, og til og med satte personlige rekorder. Dessuten er det noe helt spesielt med å løpe maraton i så bynære omgivelser. Det er mye flott å se på, og folk har gitt tilbakemeldinger om at det føltes som å være på sightseeing. Det gjør at folk trives, og at løpsopplevelsen blir bedre.

Vikingene må stå over

Selv må Gjelsvik finne seg i ta del i opplevelsen fra sidelinjen 26. april. Sammen med rundt 250 frivillige fra Viking skal han sørge for at arrangementet gjennom et bilfritt sentrum går knirkefritt. Medlemmene i klubben stiller stort sett villig opp.

- Mange har nok lyst å løpe selv, men det går ikke denne dagen.

- Ligger i fosterstilling i badekaret

Christian Sørensen har kjørt kroppen knallhardt for å komme i maratonform.

I januar skrev Sprek om Christian Sørensen, som skulle komme i form til å løpe maraton på under fire måneder. Nå er det snart klart for den store testen, og Sørensen er som vanlig optimistisk.

- Humøret er på topp, det må det jo være, sier han.

Gårsdagens fellestrening på 5,5 kilometer ble en enkel oppgave for 29-åringen. For det har vært langt vanskeligere oppgaver å takle på veien fra sofasitter til supersprek. Løypen til Bergen City Marathon (som skal løpes to ganger) har han løpt fem ganger. Nå er han i gang med langkjøringene, og skal ut på sin hittil lengste løpetur på 31 km i helgen. Den slags gjør vondt.

- Jeg løp 27,5 km forrige uke – det var helt forferdelig, jeg var helt knekt. Da jeg holdt på med andre runde av løypen, var jeg helt ødelagt, og måtte ta Fløibanen ned igjen. Heldigvis hadde jeg med meg bankkortet, humrer Sørensen.

Dagene etter langkjøringene har kroppen strittet imot.

- Det gjør vondt i to dager etter en sånn tur. Når jeg kommer hjem, da ligger jeg bare i fosterstilling i badekaret, sier han, og priser seg lykkelig for at han ennå har tre uker før 42,1 kilometer skal tilbakelegges i Bergens gater.

- Jeg vet jo at jeg kommer til å være knekt når jeg kommer til Fjellveien, at knærne kommer til å være ødelagt. Men det handler om pur vilje. Det som er vondt, går jo over, sier han.

Etter at det ble kjent at Sørensen skal delta på maraton, har flere kolleger i Fjordkraft meldt seg på løpet. Nå er det 57 stykker fra bedriften som skal delta, men de fleste av dem holder seg til halvmaraton.

- Det er ikke alle som er like gal som meg, sier Sørensen.

I januar skrev Sprek om Christian Sørensen, som skulle komme i form til å løpe maraton på under fire måneder. Foto: Ørjan Deisz