- Har du tips til et sunt påskeegg?

- Dette er noe jeg blir spurt om hver år. Jeg tenker at mange barn, inkludert mine egne ville blitt veldig skuffet hvis de fikk et påskeegg som kun inneholdt nøtter, aprikoser og klementiner. Det er påske bare en gang i året, og da syns jeg man kan gi barna påskegg med god samvittighet. Det som er vel så viktig som hva det er i påskeegget, er hva man spiser ellers i året, og kanskje også ellers i påsken. Hvis det dras frem marsipanegg og snop hver kveld, er det mye «verre», enn at det er litt ekstra snop i påskeegget.

- Er det mulig å lage et påskeegg som barna liker, men som likevel ikke er en bombe av sukker, fett og kalorier?

- Jeg har et tips som gjør at påskeeggene kan bli litt «sunnere»: Fyll dem med godteri som tar stor plass enten fordi det er mye luft i selve godteriet, eller fordi det er mye emballasje, kanskje til og med leker. Kinderegg, skumgodteri, og godterifløyter er eksempler på påskegodt som fyller bra opp i egget. Ellers kan det jo være lurt å kjøpe et påskeegg som ikke er altfor stort slik at det ikke er plass til enorme mengder godteri. Når barna er små, syns de fleste at det er greit at du samler inn påskeegget etter at de har spist litt av søtsakene. Så kan du heller ta det frem igjen neste lørdag. På den måten blir et påskeegg ikke noe verre enn annet lørdagsgodt.

- Hva med de voksne, er det noe de kan gjøre for at påsken ikke skal bli altfor usunn?

Også her tenker jeg jo at det bare er påske en gang i året, og så lenge man ikke begynner å momse marsipanegg straks de kommer i butikkhyllene (som jo er flere uker før påske), så kan man unne seg litt påskegodt. Og så handler det jo selvfølgelig om hvor mye du beveger deg. Har du en aktiv påske der du trener eller går på ski, kan du selvfølgelig tillate deg mer påskegodt også. Og om det blir litt for mye mat og godteri  i løpet av påsken, så gjør jo det egentlig ikke så mye så lenge du rimelig raskt kommer tilbake til sunnere vaner når ferien er over. Men en ting jeg tenker en del voksne gjerne kan være litt bevisst på, er hvor mye alkohol de drikker i påsken. Blir det flere glass med øl eller vin hver kveld, blir det fort for mye kalorier. Både fordi alkoholholdig drikke inneholder kalorier, og fordi alkohol får oss til å spise mer. Påsken er dessuten en tid for familien, så derfor tenker jeg vi voksne kan moderere inntaket av alkohol.