Nordmenn er turfolket. Folkeslaget som er født med ski på beina. Det er vi som er ute på tur, aldri er sur - uansett vær. Eller?

Helsedirektoratet la nylig frem rapporten «Fysisk aktivitetsnivå blant voksne og eldre i Norge 2014». Denne viser at syv av ti voksne er mindre fysisk aktive en anbefalt. Som voksne er vi faktisk i ro 60 prosent av vår våkentid, og det gjør oss til noen av de mest stillesittende i den vestlige verden.

- Det er synd, men samtidig ikke så rart når vi tenker over hva kroppen vår egentlig kan klare og hvor lite vi egentlig bruker den. Vi syns vi er kjempeflinke når vi trener en time tre ganger i uken, mens kroppen jo fint kan klare lange fjellturer hver dag, sier Sprek-ekspert Cathrine Borchsenius.

- At vi beveger oss så lite handler vel mye om at vi har altfor mye å gjøre, slik at trening og annen bevegelse er noe vi må putte inn mellom alle mulig andre gjøremål, tror hun.

Aldri for sent å begynne

Hele 2,7 millioner nordmenn over 20 år klarer altså ikke å oppfylle minimumsanbefalingen om fysisk aktivitet, og rapporten legger frem at noe av grunnen er at samfunnets krav til kroppsbruk er kraftig redusert de siste tiårene. I mange tilfeller legges det tilrette for at fysiske anstrengelser ikke er nødvendig.

Pensjonistforbundet som har over 220 000 medlemmer over 65 år ønsker en mer aktiv befolkning, og sier at det aldri er for sent å sette i gang.

- Alle har et ansvar for egen helse, og det er viktig å forstå at det aldri er for sent å forebygge. Begynner du å øke aktivitetsnivået eller trene litt, har det like god effekt enten du er 9 eller 99, sier generalsekretær Harald Norman.

Han påpeker at også det offentlige har et ansvar.

- Myndighetene må ta et ansvar for å legge forholdene til rette. Det handler blant annet om å tilrettelegge for sosiale møteplasser, det handler på kommunalt nivå om arealplanlegging som innbyr til fysisk aktivitet og tilgjengelige naturområder, sier han.

I pensjonistforbundet påpeker de også at personer som er fysisk aktive i gjennomsnitt vinner åtte leveår i et livsløpsperspektiv.

Antallet uføre øker

Selv om de fleste av oss legger på seg over tid, legger dem som er mindre fysisk aktive på seg betydelig mer enn de som er aktive.

Tall NAV kunngjorde onsdag i forrige uke viser at antallet uføre i Norge er oppe i 307 400 mennesker. Tallene viser at det ble 7800 nye uføre bare i siste kvartal.

- Når et så stort antall mennesker i arbeidsfør alder er tatt ut av arbeidslivet, er dette et stort samfunnsmessig tap, og ikke minst en stor belastning for de det gjelder, sier Dag Kaas, styreleder i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO) i en pressemelding.

- At tallet ikke er enda høyere skyldes at mange uføre er gått over på alderspensjon i samme periode, påpeker han.

Livsstilssykdommer og mangel på fysisk aktivitet er en viktig årsak til svekket helse i Norge.

- Dette må vi begynne å ta på alvor. Helsedirektoratet har nylig dokumentert at økt fysisk aktivitet har en potensiell velferdsgevinst på 239 milliarder per år. Det finnes neppe noen investering som er mer samfunnsøkonomisk lønnsom enn å styrke statens satsing på fysisk aktivitet og forebygging. Vi vet mye om hva som skal til for å snu trenden. I tillegg til bedre statlig styring, handler det om motivasjon, tilrettelegging og for noen også litt grensesetting, sier Kaas.

Han sier at det blant aktivitetstiltak er slik at friluftsliv har vist seg særlig populært og effektivt.

- Vi forventer nå at myndighetene tar et kraftig grep om aktivitetspolitikken, og styrker vesentlig rammene for frivillige organisasjoner som fremmer lavterskel aktivitet for alle, sier han.