- Denne oppgaven knuser definitivt noen myter rundt crossfit som en aktivitet som bare passer for superatletene. For mange mennesker er nok terskelen for å begynne å trene crossfit enda større enn å bli medlem på et vanlig treningssenter. Derfor er det veldig gledelig at så mange som 95 prosent av deltakerne har fått motivasjon til å fortsette med denne aktiviteten, sier Monica Klungland Torstveit, som er førsteamanuensis ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring på Universitet i Agder.

Hun har vært veileder for Mia Iden Hellesen, som har skrevet den første masteroppgaven i Norden om crossfit sett i et folkehelseperspektiv.

- Mange jeg kjenner har lyst til å begynne å trene crossfit, men de føler at de må være bedre trent for å begynne, siden det virker som de som holder på med det er så godt trente. Det virker nok skremmende om du ser det utenfra, sier Hellesen.

Variert og utfordrende

I masteroppgaven gjennomførte hun et forsøk med 24 personer. Disse var i utgangspunktet inaktive, men ønsket å komme i gang med trening. Utøverne i forsøket gjennomførte to crossfit-økter i uken over en åtte uker lang periode. 22 fullførte og hele 14 av dem har fortsatt med å trene crossfit etter at de gjennomførte forsøksperioden.

- Crossfit er utfordrende og skaper mestringsfølelse. Miljøet er preget av at folk kjenner hverandre i motsetning til på et treningssenter. Dette er nok spesielt viktig for de som sliter med å trene, og ikke har et miljø. Det blir ofte lettere når de har et miljø hvor de kan trene sammen og pushe hverandre. Da blir det ikke så skremmende, sier Hellesen, som selv er aktiv utøver i crossfit.

En av deltakerne som var med på crossfit-treningen var Christian Ådnekvam.

- Jeg var skeptisk i begynnelsen siden det så ekstremt ut utenfra. Men det var grådig gøy når man kom inn og var med. Man ble veldig inkludert, og det var ikke så ille, sier Ådnekvam, som var fornøyd med utbyttet han fikk av prosjektet.

- Jeg gikk opp to kilo i muskelmasse og ned fire fem kilo i vekt. Jeg merket stor fremgang fra gang til gang på de åtte ukene, sier han.

Økt overskudd

Deltakerne fikk kun treningsveiledning og hadde ikke noe fokus på kosthold i forsøket. Likevel rapporterte deltakerne om flere helsegevinster som følge av crossfit-treningen.

- Jeg føler meg mye kvikkere og har mer overskudd. Jeg er mer våken og lyst til å bevege meg og komme meg ut på tur, sier Ådnekvam, som er en av de som har fortsatt med å trene crossfit etter at prosjektet var gjennomført.

- Crossfit er for hvem som helst. Du begynner i det små og jobber deg oppover. Jeg har vært støttemedlem på flere treningssentre, men her føler jeg at man yter mye mer på trening. Man fikk opplæring i øvelsene hver gang, og det føles som man har med en personlig trener, sier han.

Iden Hellesen ønsker med sin masteroppgave å fremheve at man ikke trenger å trene seg opp før man begynner å trene crossfit.

- Først og fremst er det variert trening. På et treningssenter får man ofte et program hvor man gjennomfører de samme seriene og repetisjonene hver gang. Her vet du aldri hva som venter: Det kan vare fra to minutter til en time og det kan være ute og inne, sier hun.

Mia Iden Hellesen konkurrerer i Crossfit og var i mai med på å bli beste norske lag under lag-EM med 14. plass totalt.