20. MARS 2013: Pål Magnus Tømmervold jobber som skitrener for Kjelsås IL. Det er årets siste trening og Tømmervold har samlet gjengen med 12-åringer på toppen av Wyllerløypa i Oslo Vinterpark, Tryvann. Tømmervold er førstemann til å sette utfor fra toppen. Så blir det svart.

- Jeg husker ingenting fra den neste måneden. Jeg ble skikkelig hardt skadd, sier Tømmervold.

Han var maks uheldig. Et tretthetsbrudd i bindingen på den ene storslalomskien forårsaket det fatale fallet. 31-åringen blir fraktet i luftambulanse til intensivavdelingen på Ullevål. Der blir hans tilstand vurdert ut fra Glasgow Coma Scale, et skåre-system fra 3-15 poeng for vurdering av bevissthetsnivået til en pasient. Tømmervold scorer bare tre poeng.

- Da ble jeg lagt i kunstig koma, sier Tømmervold.

Lærte å gå igjen

Han hadde fem blødninger i hodet, to nakkebrudd og tre bekkenbrudd. Fire og en halv dag senere kom opdalingen ut av koma.

- Jeg tror ikke folk forstår hvor hardt skadd jeg var, fordi jeg har kommet meg fort. Det er når man våkner fra koma at den virkelige, tøffe veien tilbake begynner, sier han.

Sakte men sikkert blir Tømmervold bedre, og tre og en halv uke etter ulykken, flyttes han til Sunnaas sykehus for rehabilitering.

- Den første tiden der var jeg forvirret. Etter hvert begynte jeg å skjønne hva som hadde skjedd. Da kom de tunge tankene, sier han.

Han må lære seg å sitte og gå igjen, og å trene opp minnet. Da han etter hvert fikk tilgang til PC og mobil en time om dagen, begynte han å google skadene sine.

- Jeg leste at ni av ti med lignende hodeskader som det jeg hadde, dør, og at kun 17 prosent av de som overlevde kom tilbake i jobb. Om dette stemmer helt, vet jeg ikke, men det var med på å presse meg lenger ned, sier Tømmervold.

31. JUNI 2013: Tømmervold skrives ut av Sunnaas. Han tar turen hjem til foreldrene i Oppdal. Den neste tiden bruker han til mange korte turer i ulendt terreng i nærområdet. Turene blir en del av den lange veien for å nå andre og større mål.

- Legen min sa at den beste medisinen min var å gå i fjellet. Så det gjorde jeg. I september klarte jeg å løpe igjen. Det var stort, for da visste jeg at jeg ville kunne spille fotball igjen, sier Tømmervold.

Inspirert av Svindal

De tunge tankene fra starten av Sunnaas-oppholdet ble etter hvert erstattet av positive tanker. En av inspirasjonskildene var barndomskameraten Aksel Lund Svindal. Tømmervold og Svindal gikk i klasse sammen på Oppdal videregående skole. Den velkjente norske alpinisten falt stygt under en utfortrening i Beaver Creek i Colorado, USA, i 2007. Svindal fikk brudd i nesen og ansiktet, og en skade i setemuskulaturen, men har siden klart å komme seg tilbake i toppen.

- Måten han reiste seg etter ulykken i Beaver Creek var det som inspirerte meg mest. I tillegg fikk jeg boken "Bli best med mental trening" av Erik Bertrand Larssen. Dette inspirerte meg til å se fremover og ikke bakover, sier Tømmervold.

I september var Tømmervold så bra at han kunne gå tilbake i 30 prosent stilling som journalist for dittOslo.no.

- Det var stort å presentere seg som journalist igjen, sier Tømmervold.

De neste månedene fortsatte 31-åringen å jobbe knallhardt. Han trente nesten hver dag - mellom åtte og ti timer hver uke.

- Jeg trente balanse, utholdenhet og styrke. Jeg skjønte at det var opp til meg selv hvor frisk jeg ville bli, sier Tømmervold.

31-åringens målrettede trening ga gode resultater, og på dagen et år etter ulykken sto han på ski igjen.

21. JUNI 2014: Snøhetta rager majestetisk over viddene på Dovrefjell. På toppen, 2286 meter over havet, står Pål Magnus Tømmervold. 15 måneder etter den dramatiske ulykken har Tømmervold nådd enda et av sine mål.

- Jeg er ganske stolt. Det er ikke den mest avanserte toppen i Norge, men den er høy og krevende på sitt vis, og det er ikke så mange som hadde klart det et drøyt år etter en slik ulykke, sier Tømmervold.

Nå er han tilbake i 50 prosent stilling i dittOslo.no, og regner seg selv som nesten helt frisk. Det eneste han sliter med er litt trøtthet og at han blir litt fortere sliten i hodet enn før, såkalt fatigue. Men dette regner han med å kvitte seg med i løpet av 2014.

- Dette kommer av den harde påkjenningen sentralnervesystemet mitt fikk. Det eneste som hjelper mot dette er mosjon. Mosjon er min medisin. Det er det som skal få meg tilbake i 100 prosent form, sier Tømmervold.

5. AUGUST 2014: Kjell Daniel Sørli er en av legene som har fulgt Tømmervold etter ulykken. Han jobbet som allmennlege på Auna legesenter i Oppdal, og hjalp Tømmervold med rehabiliteringen da han kom ut fra Sunnaas. Han er imponert over progresjonen 31-åringen har hatt etter den alvorlige ulykken.

- Jeg synes det er fantastisk. Det forteller noe om kroppens evne til å reparere seg og til å få best mulig funksjon når man trener den opp, sier Sørli, som nå jobber som overlege på Longyearbyen sykehus.

- Stor prestasjon

Han tror at Tømmervolds målrettede mentale og fysiske innsats har vært avgjørende for at han har blitt nesten helt frisk etter så kort tid.

- Når kroppen blir stimulert fysisk eller mentalt, vil den prøve å svare best mulig på den aktiviteten. At han til de grader har stimulert kroppen har gitt et fantastisk resultat. Her kan man dra en parallell til toppidrettsutøvere som etter skade målrettet klarer å trene seg tilbake til toppnivå, sier Sørli.

- Kan andre som kommer opp i lignende situasjoner lære noe av Tømmervold?

- Hvis samme skade rammer ti forskjellige personer, så blir resultatet ofte veldig forskjellig. Det handler mye om evnen individet har til å ta tak når det butter imot og til å få best mulig funksjon for kroppen gjennom målrettet fysisk og mental trening, sier han.

- Hva synes du om at han når toppen av Snøhetta 15 måneder etter at han er utsatt for en så alvorlig ulykke?

- Det er en stor prestasjon å gå på Snøhetta etter en sånn hodeskade. Det er det mange funksjonsfriske som ikke klarer. Jeg er imponert, sier Sørli.

PÅ SKI: Da Tømmervold var innlagt, spurte han ofte legene om når han kunne stå på ski igjen. På dagen ett år etter ulykken skjedde det. Foto: privat
KOM SEG OPP: Pål Magnus Tømmervold på toppen av Snøhetta. Foto: privat
HARDT SKADET: Pål Magnus Tømmervold er nå nesten helt frisk etter den dramatiske skiulykken. Foto: privat