Tre trøndere er med på det norske laget fra NTNU som i helga drar til USA for å delta i en av verdens største drone-konkurranser.

SE VIDEO FRA FORBEREDELSENE I VINDUET OVER

Lærerikt og gøy

Martin Sollie,  Mikkel Antonsen og Brage Eikanger er alle studenter ved NTNU innen ulike fagfelt. Sammen med 13 andre studenter har de i løpet av det siste året jobbet med å utvikle en selvstyrt drone. De har bygd, programmert og trent opp dronen til «The International Aerial Robotics Competition».

- Dette er utrolig gøy og lærerikt. Vi lærer mye mer ved å være med på dette, enn om vi bare hadde hatt de vanlige studiene, forteller Brage Eikanger.

En umulig oppgave

I alt deltar 39 lag fra 15 ulike land. Ingen lag fra Norden har tidligere deltatt. Selve konkurransen går ut på å få en drone til å utføre en bestemt oppgave så nøyaktig som mulig.

- Dronen skal styre seg selv over et stort rutenett. Der skal den lande på ti bevegelige roboter, for så å gjete disse ut av rutenettet på en bestemt side. Ingen har klart å løse oppgaven ennå. Det er så godt som umulig. Det laget som kommer nærmest en løsning vinner, forklarer Brage.

Konkurransen har som mål å presse grensene for autonome droner. Oppgavene er «umulige» å løse på det tidspunktet de lanseres. Når noen til slutt løser oppgaven, lages det en ny. Konkurransen startet i 1991, og har nå kommet til det syvende oppdraget i rekken.

- Kan dere vinne dette?

- Det er første gang vi deltar. Andre mer erfarne lag har nok kommet lengre enn oss. Men vi skal nok gjøre det ganske bra. Dronen vi har bygget kan navigere autonomt over rutenettet. Den kan også oppdage og unngå eventuelle hindringer. Den klarer også å lande der vi vil den skal lande. Så får vi se om det holder, avslutter Eikanger.

Konkurransen starter 2. august og varer i tre dager. Du kan følge med hvordan laget gjør det via Ascend NTNU på Facebook.

Studentene har brukt hele sommeren på å finjustere dronen. Foto: Emilie Udnæs/AscendNTNU
Bevegelige robotsøyler på banen gjør oppgaven enda vanskeligere for droneutviklerne. Foto: Emilie Udnæs/AscendNTNU