En av tre studenter tester aldri røykvarsleren, ifølge en omfattende undersøkelse gjennomført av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

Det gjør at Trøndelag brann- og redningstjeneste ønsker å informere ferske studenter om farene ved å gi blaffen i brannsikkerhet.

Bor i egen bolig for første gang

- Røykvarsleren er noe av det aller første man bør sjekke når man flytter inn i en ny bolig. Mange studenter bor i egen bolig for første gang, og det er derfor ekstra viktig å ivareta sin egen sikkerhet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Monkvik ved Trøndelag brann- og redningstjeneste i en pressemelding.

Tirsdag er det immatrikulering ved NTNU og senere i uka er det Høgskolen i Sør-Trøndelag (Hist) sin tur. Brannvesenet vil forsøke å treffe mange studenter i forbindelse med semesterstart.

- Vi vil i tiden fremover være opptatt av forebyggende informasjon til studenter og til utleiere av studentboliger, understreker Monkvik.

Utleiere slurver med sikkerheten

Ved årsskiftet 2013-2014 ble det foretatt en større undersøkelse om brannsikkerhet blant studenter. Her kom det frem at mange studenter mangler både kunnskap og bevissthet om grunnleggende brannsikkerhet. I tillegg viser undersøkelsen at det er mange utleiere som slurver med sikkerheten.

- Studenter er en viktig målgruppe for oss. Vi håper at denne innsatsen gjør at flere studenter får øynene opp for brannforebyggende arbeid, sier Monkvik.

Han forteller at de har hatt god kontakt med studentene de siste årene.

- Inntrykket vårt er at mange blir overrasket over at de har forpliktelser som å sjekke at røykvarsleren virker. Mange er uvitende, og er ikke klar over at de faktisk er pliktig til å sjekke, sier Monkvik til adressa.no.

En vanlig utrykning hos studentboliger er komfyrbranner midt på natta. Svidde pizzaer og tørrkoking er vanlige syn blant brannmennene.

Ikke lag nattmat i fylla

Sintef registrerte 1240 komfyrbranner i boliger i tiårsperioden mellom 1998 og 2007. 46 av komfyrbrannene utviklet seg til dødsbranner. 51 personer omkom i disse brannene.

Studenter som kommer hjem full og trøtt bør ikke begynne med matlaging. Da er det bedre å kjøpe med seg nattmat på byen.

- Grab a kebab

- «Pizzabranner» skjer ofte hos folk som bor alene natt til lørdag og søndag. Gjerne etter en fuktig tur på byen. Derfor vil vi gjerne at de lager smørbrød eller tar med mat på vei hjem. Grab a kebab, råder Monkvik studentene.

Derfor ble det i 2013 lansert en «nattmat»-app som hjelper deg å finne åpne spisesteder midt på natta.

– I en slik tilstand bør man ikke lage mat på komfyren. Da er det tryggere å spise på vei hjem eller lage seg noe enkelt hjemme uten å bruke komfyren. Jeg håper Nattmatapp bidrar til økt bevissthet om hvor farlig det er å bruke komfyren når man er trøtt eller full, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Monkvik i Trøndelag brann- og redningstjeneste den gang.