SiT la i dag ut syv ledige enheter. Kommunikasjonsdirektøren opplyser at tre av boligene er familieleiligheter på Moholt. Ytterligere tre er såkalte dubletter i Jonsvannsveien 55, for par. Og den siste ledige enheten er i praksis en ledig seng på et dobbeltrom på Tyholt. Der er et sykehjem gjort om til studentboliger for utenlandsstudenter, som bare bor i byen et halvt år - og som i den perioden deler rom.

– Mindre etterspørsel

– Tusenkronerspørsmålet er hvorfor det er ledige studentboliger nå. Du har rett i at det virker litt merkelig. Vent, så skal jeg sjekke litt, sier Danielsen, og kommer raskt tilbake med svar:

– Til tross for at vi hadde en 15 prosent økning i antall søknader i vår, er trykket nå i august mindre enn på samme tid i fjor. Etterspørselen er noe mindre, vi kan kanskje kalle det litt mer leiers marked, sier Danielsen.

Han vet ikke dette er tilfeldige svingninger, eller uttrykk for en ny utvikling.

Førsteårsstudenter prioriteres

En annen årsak til at boliger blir ledige, er at hos studentsamskipnaden flytter folk inn og ut hele året.

– Vi har bare én måneds oppsigelse, så det flytter folk ut og inn hele tida. Det betyr at det er muligheter for å få studentbolig gjennom hele året.

Hele 8500 søkte om bolig innen fristen 15. april i år. 2000 av disse fikk tilbud om bolig, 1000 av dem er utenlandsstudenter, som har forrang.

Nytt av året er at Velferdstinget har vedtatt at det ikke er ansiennitet som skal bestemme om man blir tildelt bolig: Tvert imot skal førsteårsstudenter prioriteres.

– Dette er kontroversielt, men det er studentene som har bestemt det selv. Tankegangen bak er at det er lettere å få seg annen bolig når man har bodd i byen en tid. Mens nye studenter sliter med å få seg tak over hodet, sier Danielsen.

Maks fem års botid

For å ha boliger å dele ut til nykommerne, har Velferdstinget vedtatt at ingen får bo lenger enn fem år i en studentbolig.

– Men det er jo studier som varer lenger enn som så?

– Ja, men da klarer man å finne seg noe annet. Denne regelen har imidlertid ikke tilbakevirkende kraft, så den vil først gjelde fra 2017. Ingen av dem som nå har fått bolig, vil rammes, opplyser kommunikasjonsdirektøren.

Danielsen sier at til tross for at de har lagt ut syv enheter nå, er det fortsatt lange ventelister.

– Spesielt på de mest populære boligene, på Lerkendal og Berg.

Det er også vanlig å bo i én studentbolig, og samtidig stå på venteliste for de mest attraktive boligene.

Kommunikasjonsdirektør Halvard Danielsen i Studentsamskipnaden