– Det å søke opp poenggrenser på Samordna Opptak har lenge vært vanskelig, uoversiktlig, irriterende og ikke mobilvennlig.

Derfor ville NTNU-studenten Olav Bakke Ljosland (20) utvikle en nettside, som han håper vil gjøre det lettere for videregående-elever å ta et realistisk valg om hva de vil drive med resten av livet.

– Vi henter ut informasjon fra Samordna opptak sine nettsider, men presenterer de på en mye mer oversiktlig og brukervennlig måte, sier Ljosland.

Bruker fritiden

Ljosland er heltidsstudent ved Kyberteknikk og robotikk, og har utviklet nettsiden sammen med medstudenten Mads Rolsdorph (20). På siden kan man lett søke opp hvor mange studiepoeng man trenger for å komme inn på studier ved de forskjellige universitetene og høyskolene i landet.

De lanserte nettsiden 28. oktober, etter tre måneder med intens jobbing.

– Hele sommeren gikk med. Nå har vi masse å gjøre på studiet, så vi er nødt til å bruke fritiden vår på nettsiden, sier Ljosland.

Studentene sier det har vært en del mindre å gjøre med siden etter de lanserte den i oktober, men at de har mange planer om utbedringer i nær fremtid.

– Det blir nok mye å gjøre i juleferien, sier studenten.

Enda lettere

Hva vil dere utbedre?

– Masse, men noe av det mest spennende er planene om å gi personer muligheten til å opprette en egen profil. Da kan de legge til informasjon og få en tilpasset og bedre brukeropplevelse, forklarer Ljosland.

– Også vil vi gjøre den lettere for folk å sammenligne poenggrenser for flere studier over flere år. Da kan de se hvordan utviklingen har vært, fortsetter han.

Skape noe

NTNU-studenten sier han alltid har vært glad i å skape nye ting, og at det var naturlig for han å lage en ny nettside, når han ikke synes den gamle fungerte. Han håper nettsiden kan bli en god erstatter til Samordna sine sider, og at den vil hjelpe fremtidige studenter.

– Folk vi har snakket med sier de foretrekker vår side, avslutter Ljosland.

Ingen endringer

Pål Kalvsjøhagen, seniorrådgiver i Samordna Opptak, synes bare det er fint at noen gjør det lettere å søke opp poenggrensene ved de forskjellige studiene.

– All data på våre sider er offentlige, så vi synes det bare er positivt at noen benytter seg av de.

Kalvsjøhagen sier videre at de kun presenterer poengene for året før, og at nettsiden deres ikke har noen mulighet til å sammenligne utviklingen over flere år på de forskjellige studiene.

– Det er ingen garanti for at den utviklingen vil fortsette, så vi forholder oss til de studiepoengene man trengte for å komme inn året før. Det er de man må ta utgangspunkt i, sier han.

Avslutningsvis sier seniorrådgiveren at de ikke har noen planer om å utbedre siden sin for å gjøre det lettere å finne frem til poenggrensene.

– Vi kommer til å fortsette med å presentere poenggrensene i februar som tidligere, men vi synes det er positivt at disse guttene vil gjøre de lettere tilgjengelig.

Olav Bakken Ljosland irriterte seg over de dårlige nettsidene til Samordna opptak - så han lagde like gjerne en ny. Foto: Privat
Mads Rolsdorph er en av hjernene bak nettsiden. Foto: Privat