Eksamensperioden nærmer seg med stormskritt, og mange studenter sliter med eksamensangst. Karlsen foreller at Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) sine kurs i stressmestring alltid blir fulle før eksamenstiden begynner. Under de tre timer lange kursene, som går over to dager, får deltakerne opplæring i avslappingsteknikker og hvordan de bør tenke i eksamensperioden.

– Deltakerne skal blant annet kartlegge hva arbeidsmetode som fungerer for dem. Det er kjempeviktig at studentene ikke bryr seg om hva andre studenter gjør i eksamensarbeidet. Man må arbeide på sin måte, og være fornøyd med at man gjør sitt beste, sier Karlsen, som også er avdelingsleder ved Sit Råd.

Kjenner på nervene

Mandags kveld sitter tre jenter i kantinen på Realfagbygget på Gløshaugen, og de har så vidt begynt å tenke på eksamen. Tonje Roås Mikalsen, Sigrid Bratsberg og Ida Rostveit går første år på ingeniørvitenskap og IKT ved NTNU, og har fire eksamener dette semesteret.

– Vi kjenner på eksamensnervene nå, selv om det fremdeles er lenge igjen til første eksamen som er 19. mai, sier Rostveit.

De tre studinene har benyttet seg av flere kurs som både NTNU og Sit har arrangert.

– Blant annet har vi lært at man skal fokusere på det man får til, og gjøre det man er god på, sier Bratsberg.

Les også: Forbereder eksamen på treningsleir

Tar sosiale pauser

Rostveit sier hun planlegger eksamensperioden godt før den begynner, men legger til at hun ofte gjør det for å få følelsen av å gjøre noe fornuftig.

– Det hjelper ikke å utsette lesingen, da blir det vanskelig å jobbe effektivt, tilføyer Mikalsen.

Jentenes beste tips for å takle stresset rundt eksamenslesing er å ta seg pauser.

– Om du leser sammen med andre og har gode arbeidsøkter, kan man ta seg pauser med god samvittighet. Samtidig blir pausene sosiale, og vi kan snakke om alt mulig annet og da slipper vi stresset en liten stund, sier Bratsberg.

– Men av og til blir pausene litt for lange, legger Mikalsen til.

Les også:- Samfunnet taper på at unge topper vitnemålet

Bekymringstanker

SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse og trivselsundersøkelse) fra 2014 viser at om lag hver åttende student sliter mye med eksamensangst.

– Mange studenter tror de er alene om å føle angst, men på kursene skal studentene snakke sammen om dette. Da oppdager de at det er ikke så farlig med eksamensstress som de trodde og at alle opplever denne type stress, sier hun.

Studentene som møter opp på kursene er alt fra studenter med gode karakterer til de som ikke har knekt koden på hvordan man studerer. Karlsen merker at det er den tiden på året hvor studenter er mest stresset, og at eksamensangst preger mange av kursdeltakerne.

– De som rammes hardest har det svært ubehagelig, har det vanskelig med å slappe av og ofte klarer ikke de å komme i gang med å lese. Mange har bekymringstanker og tenker ofte at det verste skal skje, og bekrymingstanker blir ofte selvoppfyllende. Derfor er det viktig med positiv tenkning, forteller kurslederen.

Kursene holdes før eksamensperioden begynner, og Karlsen mener flere får utbytte av kurset.

– Vi kjører kurset utenom eksamenstiden, og det kan også være greit for å forebygge at stresset skal ta for stor plass, sier Karlsen.

Stressmestring: Kursleder Marianne Ingeborg Karlsen i SiT sier de med størst eksamensangst grur seg mest til selve prøvedagen. Foto: Studentsamskipnaden i Trondheim