Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) har hatt stor pågang på sine stressmestringskurs i vår.

- Hva er de vanligste grunnene til at folk blir stressa før eksamen, avdelingsleder Marianne Ingeborg Karlsen i Sit Råd?

- Mange har hatt en litt uheldig opplevelse med eksamen tidligere. Noen blir stresset av andre studenter stresser, svarer Karlsen.

Hun sier at tid også er en stor stressfaktor.

- Det er veldig få studenter som får lest alt av pensum og tenker at de ikke får lest nok, sier Karlsen.

- Umulig å huske alt

Men det er ikke bestandig nødvendig å lese alt for å oppnå gode resultater.

- Det er viktig å være realistisk. Du må innse at det er umulig å huske alt, sier Oddbjørn By.

Og han vet hva han snakker om. By er nemlig en såkalt «hukommelsesutøver» og kan memorisere en kortstokk på imponerende 43 sekunder.

Han har deltatt i flere VM i hukommelse, gitt ut flere bøker om temaet og jobbet med hukommelse på fulltid de siste ti årene.

«Lynstuderte»

Selv om vi er i mai, er det ikke for sent å begynne med eksamenslesingen nå, mener By.

- Da jeg bodde i Bergen, pleide jeg å melde meg opp til flere fag uten å dra på forelesning. Dette gjorde jeg for å teste hukommelsen, sier By.

Han «lynstuderte», som han kaller det, noen dager i forveien.

- Jeg fikk oppsummeringsark fra venner som har tatt de fagene tidligere og memorerte dem noen dager før eksamen. Ofte endte jeg opp med bedre karakterer enn de fagene som jeg faktisk studerte og arbeidet flittig med. Det viser at man slipper å lese alt. Man kommer langt hvis man memorerer det viktigste og formulerer seg greit, sier By og legger til at det er noe alle kan få til.

Her er hans syv tips til deg som har eksamen rett rundt hjørnet:

1. Ha en strategi for å huske

- Å bare lese, lese og lese er en dårlig strategi. Hjernen er ikke skapt for å huske så mye. Da gjelder det å finne dypere strategi for å huske. Som for eksempel å bruke et tankekart eller memo. Det viktigste er å finne strategien som passer for deg, sier By.

2. Finn det viktigste

- Som sagt, så må man innse at det er umulig å huske alt. Etter at du har vært på en forelesning eller lest et avsnitt, må du reflektere over hva det viktigste var og finne essensen, sier By.

3. Tenk før du skriver

- Da jeg studerte historie, gikk jeg på hver forelesning. Jeg memoriserte en hel masse årstall som jeg ramset opp på eksamen for å vise hva jeg kunne. Men det var ikke relevant for oppgaven, og det er fort gjort å brenne seg på den måten. Det er viktig å ikke bli en robot, sier By.

- Jeg opplevde nesten en fordel da jeg lynstuderte. Da fikk jeg gode oppsummeringer som kun fokuserte på de viktige tingene, legger han til.

4. Ha en fast studieplass

- For min del er det viktig å ha rutiner. Da kommer jeg i huskemodus. Det er litt som med mekanismen med å jobbe på kontoret, da får man gjort mer. Men det er ikke nødvendigvis noe som funker for alle.

5. Studer til faste tider

- Dette blir litt samme mekanisme som i punkt fire. Hvis du bestemmer deg for å lese fra klokken 09.00 til 15.00 blir det lettere å komme gjennom det du har planlag. Det blir som et mini-skippertak, sier By.

6. Mål

- Jeg studerte historie og dro på hver forelesning. Selv om det er spennende, så hadde jeg aldri mål om bli historiker eller historielærer. Da var det tungt å sitte i lesesalen. Jeg ville heller ha lest om historie på fritiden. Har du et mål er det lettere å holde motivasjonen oppe, sier By.

7. Forståelse > hukommelse

- Det er en del som er skeptiske til husketeknikker. Jeg tenker ofte at det er hukommelsen som setter bremser for gode resultater.  I en del matematiske fag kan det være vanskelig å forstå formelen, da må du memorere dem. Men hukommelse er ikke en garanti for toppkarakter, bare at du husker mer, sier By, og legger til at forståelse er viktig.

- Jeg lynstuderte faget kvinner- og kjønnshistorie to dager før eksamen. Jeg fikk B, selv om jeg ikke hadde noen forståelse for faget. Leser du til et fag som skal bli relevant for arbeidslivet videre, så kommer forståelse selvsagt først, sier By.

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

- Det er viktig å være realistisk. Du må innse at det er umulig å huske alt, sier hukommelsesmester Oddbjørn By. Foto: Siri J. Egeland
Dårlig tid, mye pensum og stressede medstudenter er noen av de vanligste grunnene til at studentene blir stresset før eksamen, sier avdelingsleder Marianne Ingeborg Karlsen i Sit Råd. Foto: Studentsamskipnaden i Trondheim