- I år er det 250 stykker som skal være faddervakter, det er jo helt vilt, sier Nicholas Lund, organisator for faddervaktordningen i Trondheim.

Startet i fjor

Faddervaktordningen hadde 200 frivillige vakter i fjor. I år er det altså enda flere som har meldt seg. Hovedoppgavene til faddervaktene er å stå på forskjellige poster i byen med vann og mat til studentene. I fjor ble til og med 15 personer kjørt til legevakten av vaktordningen.

- Vi delte ut 40 000 kopper med vann i fjor, det er ganske mange liter. Vi delte også ut mellom 500 og 600 kilo mat av forskjellig slag, sier Lund.

Faddervaktordningen vant to priser for sitt engasjement og frivillighet. Edgarprisen på Samfundet i Trondhjem og frivillighetsprisen av Velferdstinget.

- Det var gode tilbakemeldinger. Handlet mye om følge politiet ingen studenter på glattcelle. Muntlige og skriftlige tilbakemeldinger, tryggheten når de skulle gå hjem. Følelsen av at noen passer på.

Ingen studenter på glattcella

- Vi fikk utrolige mange gode tilbakemeldinger. Mange studenter påpekte tryggheten det var at noen passet på. Og politiet kunne si at ingen studenter havnet på glattcelle under fadderukene i fjor, og det er nok lenge siden sist, sier Lund.

Ideen om en faddervaktordning kom fra Bergen. Der ble det startet opp i 2013. Lund sier at han synes ideen var så god, at de måtte kopiere den også i Trondheim.

Mange stiller opp

- Det er status å være faddervakt. Det er også en mulighet for faddere som ikke er så ivrige etter å være med på festene å engasjere seg. Det er ikke bare studenter og faddere som engasjerer seg heller, samskipnaden stiller med masse folk, sier Lund.

NTNU-rektor Gunnar Bovim stilte opp i fjor, og han gjør det i år også. Det gjør også administerende direktør på BI, og administrerende direktør i Samskipsnaden i Trondheim (Sit). Det kommer også en annen profilert vakt, men det er foreløpig en hemmelighet.

Har ikke budsjett

- Vi har ikke noe budsjett, og heller ikke noe regnskap. Alt er basert på donasjoner. Vi samarbeider blant annet med Kiwi Nardobakken, Trondheim kommune, og Sit. NTNU stiller med bil og det er utrolig mange som bidrar på forskjellige måter, sier Lund.

De nye studentene kommer til å møte på noen av faddervaktene, men kanskje ikke vite helt hvem de er.

- For meg personlig handler dette om at vi skal gjøre byen trygg og at studentene skal kose seg. De trenger ikke å vite at det var faddervaktordningen, jeg vil bare at de skal kose seg, sier Lund

Nicholas Lund gleder seg stort til fadderukene. Foto: Privat