Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Studenter skal bygge racerbil på NTNU

(Foto: Børge Sved)

Foto: Børge Sved

Studenter skal bygge racerbil på NTNU

- Dette er store greier internasjonalt, sier student og initiativtaker Steffen Johnsen (22).

Nå blir det tøffere å få de beste karakterene

Toppkarakterene A og B har blitt utvannet, mener prorektor for utdanning Berit Kjeldstad ved NTNU.

Jubler over mer studentmakt

Studentene skal få tilbake styringen over studentsamskipnaden, har regjeringen bestemt.

18 tatt for eksamensjuks på NTNU

Også på høyskolene i Trøndelag er det juksepaver.

- Blonde toppledere provoserte

Toppleder Anita Krohn Traaseth blogger, har nesten 13 000 følgere på twitter og er beskyldt for å drive med rosa sukkerspinn på nett.

- Nivået på norske studenter er en katastrofe, mener professor

- Er nordmenn i ferd med å bli fete katter, spør universitetsrektor Ole Petter Ottersen.

Student-mat

Planlegger du en tacofredag?

Lars Erik Vesterdal viser deg hvordan du gjør fredagsfavoritten bedre.

Disse studentene bruker mest tid på studiene

Arkitektstudentene bruker over 20 timer mer på studiene hver uke enn de som bruker minst.

Lingvistikkens Mozart fra NTNU

Terje Lohndal (28) er språkforsker ved NTNU og tidenes yngste mottaker av Nils Klim-prisen.

Ønsker bøter for sen sensur

Studenter ved Universitet i Oslo vil gjøre som NTNU.

- Vi har for høye tanker om hvor ryddig ting foregår i Norge

Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim har byttet tema til høyaktuelle korrupsjon.

(Foto: Børge Sved)

Foto: Børge Sved

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Formula Student
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

12 studenter fra NTNU har så langt meldt seg på teamet, som har fått navnet «Revolve». Disse skal designe, bygge, teste og utvikle en enseters racerbil, en såkalt formel-bil.

- Dette er en bil som skal kunne kjøre fort på en bane, samtidig som den skal være såpass billig å produsere til at studenter kan drive med det, sier teknisk sjef Steffen Johansen.

Konkurransen de deltar i heter Formula Student, og blir blant annet overvåket av teknikere og teamsjefer fra Formel-1-sirkuset.

Mer fokus på fart

Fra før av er NTNU profilert i bilmiljøet gjennom satsingen i Shell Eco Marathon. I 2009 satte brenselcellebilen fra universitetet ny verdensrekord, ved å kjøre 1246 kilometer på energi tilsvarende én liter bensin.

I motsetning til bilen som deltar på Shell Eco Marathon, der vurderingskriteriet er et minst mulig drivstofforbruk, er Formula Student mye mer fokusert på fart og kjøreegenskaper. Bilene går fra 0-100 km/t ned mot 3,5 sekunder.

- Fire av oss i teamet skal kjøre bilen på bane når den er ferdig. Der skal vi vise frem akselerasjonen til bilen, utholdenheten, drivstofføkonomien og kjøreegenskapene, altså hvor godt den sitter på veien, sier Johnsen.

Konkurrenter fra hele verden

Internasjonalt består konkurransen av over 130 team fra forskjellige universiteter verden over. Teamene møtes på Formel 1-baner rundt om i Europa, hvor de får vist frem bilen, og testet den i forskjellige utfordringer.

- Vi satser på å ha bilen ferdig til våren 2012. Da skal den vises frem på formel 1-banen Silverstone i Storbritannia. Vi kunne hatt en bil ferdig til 2011, men vi vil gjøre det skikkelig, slik at vi kan være en seriøs konkurrent, forklarer Sigbjørn Eriksrud (22), som er ansvarlig for motor og drivverk.

Studentene håper dette er et prosjekt som vil fortsette også etter 2012, slik Shell Eco Marathon-deltakelsen blir ført videre.

Skal gjøre alt selv

Studentene får lov til å ha professorer som veildere i prosjektet, men alle valg og byggetrinn må studentene selv utføre. Dekk og bremser blir sannsynligvis kjøpt fra leverandører, men resten må studentene gjøre selv. De håper også å bygge en egen motor.

- Vi skal bygge rammen og chassiset, sette bilen sammen og legge inn alt av elektronikk. Vi har blant annet tilgang til å bruke karbonfiber til chassiset, og det er god kompetanse på huset her. Vi har veldig frie tøyler, det eneste er at bilen må være noenlunde sikker, slik at det ikke bare blir fokus på minst mulig vekt og mest mulig fart, sier ramme- og chassis-ansvarlig, Simen Johnsen (22).

For å få til alt dette, skal også teamet utvides ganske kraftig.

- På nyåret skal vi ha nye opptak. Da håper vi at studenter fra alle studieretninger søker seg hit. Vi skal utvide teamet til 35 personer, sier Johnsen.

Og de personene kommer de sannsynligvis til å trenge.

- Andre team som vi har hatt kontakt med regner med at det går 20 000 arbeidstimer på hver bil. Vi er ferske, og trenger sannsynligvis litt mer tid. I tillegg skjer alt dette utenfor studietiden, forklarer Johnsen.

- Et kjempespennende prosjekt

De fire studentene som tok initiativ til å starte opp prosjektet, sier at det var en kombinasjon av motorsportinteresse og et ønske om å gjøre noe praktisk som fikk dem på ideen om Formula Student.

- Vi var i utgangspunktet en gjeng som gikk på produktutvikling og produksjon som ville gjøre noe praktisk i tillegg til studiene. Det gikk ikke lang tid før vi fikk tips om dette. Under fjorårssemesteret var Formula Student en ønskedrøm, nå er det i ferd med å bli realitet, forteller Johnsen.

Trenger penger og sponsorer

Beregninger fra andre team som har deltatt i konkurransen, viser at det trengs rundt 100 000 dollar for å lage en bra bil. Studentene er i midt oppe i prosessen med å hente inn sponsorer.

- Vi har flere avtaler på gang, men ikke alt er i boks ennå. Blant annet holder vi på med å skaffe avtaler med leverandører, slik at vi kan få sponset komponenter til bilen direkte. Vi vil gjerne komme i kontakt med flere sponsorer, sier Eriksrud.

- Den virkelige verdien i dette for oss, er å skaffe praktisk erfaring, og i tillegg komme i kontakt med folk både på universitetet og i næringslivet som har spesiell kompetanse. Dette blir et kjempespennende prosjekt, sier Johnsen.

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Denne hytta har glassvegg som gir panoramautsikt

Den nybygde hytta er både moderne og tradisjonell.

31 nye Lotto-millionærer

Og alle får over to millioner hver.

Sjokktap for Chelsea

Og det var ikke hvem som helst som hjalp Liverpool i jakten på seriegullet.