Kalle Gjesvik (t.v.) er imponert over NTNU-prosjektet. Heidi Tangen Eriksen (t.h.) sier det virtuelle forskningstorget gjør at man kan se presentasjoner uansett hvor man er i verden.

- Dette er litt morsomt, da. Det er en annen måte å formidle forskning på, sier Heidi Tangen Eriksen.

Hun er prosjektleder for Forskningsdagene ved NTNU og viser frem en virtuell variant av forskningstorget inne i gratisspillet Second Life (se faktaboks ned til høyre). Forskningsdagene er nemlig i gang over hele landet – også på nett. Både virtuelt og i «real life» skal Forskningsdagene formidle forskning i praksis.

- Her kan man gå rundt og se presentasjoner uansett hvor man er i verden, sier hun om det virtuelle forskningstorget.

Eller strengt tatt så skriver hun. Det samme gjør «Chavez Lefevre», eller Kalle Gjesvik som han heter i den virkelige verden.

- Dere er de to første jeg har sett på to dager

Gjesvik er en erfaren Second Life-bruker, og har skrevet bok om den virtuelle verdenen. Nå sitter han i en stol på NTNUs virtuelle forskningstorg og snakker med adressa.no og Tangen Eriksen.

- Dere to er de første jeg har sett her på to dager. Det har ikke vært særlig godt besøkt, men utstillingen er imponerende og det er viktig med slike pioneropplegg, sier han.

Både Gjesvik og Tangen Eriksen har laget seg relativt normale avatarer (rollefigurer), mens adressa.nos journalist av en eller annen grunn ble en panda. Dette er ingen hindring om man bare skal utforske forskningstorget, hovedbygget på Gløshaugen og Samfundet som er noen av elementene i NTNUs «Virtual campus».

- Man det er kanskje en fordel å se litt mer lekker ut i noen sammenhenger, sier Gjesvik.

For øvrig finnes også både Rockheim og Arbeiderforeningen i Second Life.

Deltar på internasjonale konferanser

Tangen Eriksen forteller at den virtuelle delen av forskningsdagene er et samarbeidsprosjekt mellom Program for læring med IKT, IDI og UBIT.

- Men hva kan Second Life egentlig brukes til?

- Jeg har vært på internasjonale virtuelle konferanser her. En om miljøvern med forelesere fra USA og Japan. Vi var cirka 50 avatarer fra hele verden i et virtuelt auditorium. Jeg kunne reise meg og stille spørsmål med min «voice» - alt i sanntid. Vi avatarer som var tilhørere, kunne diskutere oss imellom. Selvsagt hadde det vært bedre om Kalle var på konferansen enn Chavez - bare det at Kalle ville aldri vært på den konferansen i «real life». Derfor er dette en utmerket måte å øke kompetanse på. Det er garantert framtida, sier Gjesviks rollefigur.

Samarbeider med utenlandske universiteter

Bakgrunnen for at NTNU bruker ressurser på «Virtual campus» er å tilby læringsaktiviteter og kommunikasjon for lærende som er atskilt i tid og sted. Det virtuelle campuset skal tilby et sted som en ramme for læringsaktiviteter, og et sett med verktøy til å støtte læringen

Ekaterina Prasolova-Førland forteller at det virtuelle NTNU er et tilbud for alle studenter og ansatte ved universitetet, samt publikum som er interessert i forskning. Hun jobber med Virtual Campus for NTNU og står blant annet bak det virtuelle forskningstorget.

- Vi har brukt «Virtual campus» til flere internasjonale seminarer, inkludert EU-prosjektseminarer og diverse aktiviteter der vi involverte studenter fra Australia, Kina og til og med Hawaii. University of Hawaii har også en virtuell campus. Våre studenter dro dit på torsdag på ekskursjon og deres studenter kom på besøk hit, så på det virtuelle torget og studentprosjekter.

Det hele førte til en offisiell samarbeidsavtale mellom College of Education, University of Hawaii, Manoa og NTNU (SVT-fakultetet).

- Det er store muligheter her. Dette brukes aktivt ellers i verden. Forsvaret planlegger også slikt. De «bor» på naboøya. Der har de en afghansk landsby vi har laget til dem for trening av soldater som skal dit.

- Det dere har gjort er imponerende, sier Gjesvik.

Men fortsatt er det relativt få besøkende å imponere.