22 deltakere har vært samlet på Røros de siste dagene for å delta på dialoggruppene hos Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit). Her har de langveisfarende gjestene fått et kaldt, men vakkert møte med norsk natur.

- Isfit er mitt første møte med nordmenn. Jeg trodde de skulle være kalde og alvorlige, akkurat som været. Men det stemte ikke. Dette er et land med varme mennesker, men det er litt kaldt, innrømmer 19 år gamle Arevik Hayrapetyan fra Armenia.

- Jeg har lært at det ikke finnes dårlig vær, men bare dårlige klær, sier hun.

- Påvirke utviklingen

Hun meldte seg på fordi hun tror Isfit kan være en opplevelse som forandrer liv.

- Dette er stedet hvor produktiv kommunikasjon kan ta plass. Isfit er en mulighet for folk som ser på seg selv som kommende ledere. Du kan påvirke den utviklingen du vil ha i verden, sier Hayrapetyan, som studerer språk i hjemlandet.

Møtte opp uten jakke

25 år gamle Nzirimu Godfrey fra Burundi synes ikke kulden er så ille, men det faktum at han må ha så mange lag med klær på seg. Han møtte opp i Norge uten jakke, men Isfit fikk ordnet noe varmere klær til studenten.

- Det morsomste hittil var rebusløp i Røros sentrum. Jeg setter stor pris på åpenheten blant nordmenn og synes det er flott at politiske personer kan gå fritt rundt i gatene og snakke med vanlige folk, sier han.

Samme dag som åpningen av Femundløpet junior fikk Isfit-deltakerne blant annet hilst på ordføreren i Røros og stortingspresident Dag Terje Andersen.

- Lo så jeg gråt

Det har lenge vært et anspent forhold mellom Armenia og Aserbajdsjan, og derfor var Hayrapetyan spent på hvordan det ville bli å møte noen fra nabolandet.

- Jeg hadde det veldig morsomt da jeg og Arzu fra Aserbajdsjan kjørte spark i Røros. Vi lo så vi gråt, enn om våre presidenter kunne ha gjort det, spør hun.

Hun håper at Isfit kan gi henne ferdigheter innen dialog som hun igjen kan bruke i praksis hjemme i Armenia.

- Jeg håper å møte ulike mennesker med forskjellige meninger som vil utvide min horisont, sier hun.

Frykter ny krig i 2015

Godfrey har også vært veldig fornøyd med dialoggruppenes opplegg på Røros. Han har lært viktigheten av å lytte og forstå motparten. Burundi har vært preget av konflikt lenge, og åtte måneder gammel måtte familien til Godfrey flykte til Uganda. Han vendte ikke tilbake til hjemlandet før i 2008.

- Jeg frykter at en ny krig kan bryte ut i forbindelse med valget i 2015. Situasjonen i dag kan sammenlignes med en sandwich. Hovedinnholdet, altså brødet, er det politiske, mens pålegget handler om etnisitet, forklarer han.

Nzirimu Godfrey er fra Burundi, men måtte flykte til Uganda på grunn av uroligheter i hjemlandet. Foto: ISFIT
Gayani Lakmali Pathirage trives i snøen på Røros. Foto: Philip Solvang Wright
Det ble tid til en del morsomheter i snøen innimellom fredsarbeidet. Foto: ISFIT
Her tennes den olympiske flammen under OL-lekene til dialogggruppene. Foto: ISFIT