- Formålet med Isfits dialogggrupper er å samle studenter fra hver sin side i en konflikt og gi dem verktøy slik at de kan bidra til fredsarbeid i sitt eget hjemland. Vi velger ut studenter som kan ha gjennomslagskraft og som inspireres av å finne løsninger på konflikten, sier Isfit-president Kaja Juul Skarbø.

Åtte studenter fra Burundi, fire fra Armenia, fire fra Aserbajdsjan, og seks fra Sri Lanka har vært sammen siden 28. januar da de landet på Oslo lufthavn Gardermoen.

Bor på leirskole på fjellvidda

De siste dagene har de vært innlosjert på Storwartz leirskole på Røros. De er alle preget av bo i områder hvor det er store konflikter, og har alle et felles håp om at det kan bli fredeligere tilstander i sine hjemland.

Isfit sine dialoggrupper har vært arrangert siden 1997, og det legges til rette for at studenter kan bli venner på tvers av konfliktområder.

- Isfit er en spire til fred. Deltakerne møtes på nøytralt grunnlag og det blir en felles opplevelse. Kulden i Røros blir en slags felles fiende. De er naturlig nok preget av konflikten i sitt hjemland, og for mange er det en sterk opplevelse. De blir tvunget til å se sannheten fra flere sider, sier Juul Skarbø.

- Blir kjent med motstanderen

Leder av dialoggruppene, Beate Nesje, håper at studentene kan få økt forståelse for begge sider av konflikten.

- Vi gir studentene en mulighet til å bli kjent med individer fra motstanderen. På tvers av etniske, religiøse, politiske, kulturelle og geografiske grenser kan vennskap og gjensidig respekt etableres, mener hun.

Isfit ønsker å fremme dialog som et verktøy for konfliktløsning. Deltakerne blir delt inn etter deres konfliktområde og det er de personlige opplevelsene som vektlegges. Man bruker mye tid på å la studentene bli kjent med hverandre, og de er ofte skeptiske i starten.

- Vi ønsker at deltakerne skal fortsette å spre seminarets idé når de vender hjem, men i mange tilfeller har dette vist seg å være vanskelig. I 2009 ble det for første gang gjennomført oppfølgingsseminar noe som hadde positive ringvirkninger. Flere deltakere har forandret syn på sin motpart i konflikten allerede på Røros, sier Nesje.

Grillkveld i snøborg

Det samme bekrefter Isfit-president Juul Skarbø som har flere solskinnshistorier på lager.

- Vi har hatt deltakere i dialoggruppene som ble forelsket i hverandre. Det ville vært utenkelig før de kom til Norge. Noen vil ikke sitte ved siden av hverandre på bussen til Røros, men etter ti dager så snakker de som gamle venner, sier hun.

For å skape tillit til hverandre er det mange sosiale aktiviteter som rebusløs, besøk i Olavsgruvene og OL-dag med diverse øvelser. Det har også vært grillkveld i en snøborg.

- Vi hadde på  forhånd håpet at vi ville klare å holde de kaldeste deltakerne ute i 15 minutter, men ingen gikk inn før 30 minutter var passert. Det er mye latter og lek, og deltakerne fra Burundi byr opp til dans hver kveld, forteller Nesje.

7. februar ankommer de 22 studentene Trondheim hvor de skal delta på resten av programmet til Den interasjonale studentfestivalen i Trondheim.