Tore Bech (58) var en av fem nordmenn som ble bekreftet drept etter terrorangrepet 16. januar i In Aménas i Algerie. Han var gift med moren til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

- Forferdelig tap

I dag møtte Holmås tre ingeniørstudenter fra nordlige Algerie, som deltar på Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit). De forteller at de fordømmer terrorangrepet, og synes det er svært trist at noe slikt skjedde i deres hjemland.

- Først og fremst vil jeg på vegne av den algeriske befolkningen uttrykke vår dypeste sympati til alle nordmenn som ble rammet av situasjonen, sa Chahine Hakiki (22) henvendt til Holmås.

- Ja, men jeg føler det samme. Det var mange algeriere som ble skadd og drept i angrepet. Det er forferdelig tap og vi skal også gi vår kondolanse, sa Holmås mens han satt i sofaen på kantina til NTNU Dragvoll.

Både statsråden og de tre studentene fra det konfliktherjede landet ble raskt enige om at vold og krig ikke vil føre til noen permanent løsning for Algerie.

- Vi må finne en fredelig løsning, det er ikke noe alternativ. Jeg husker jeg diskuterte paradoksene ved demokratiet i Algerie på starten av 90-tallet. Det er fortsatt en levende debatt hvordan man skal utvikle samfunnet i landet. Hvis man kun tenker på en militær løsning som i nabolandet Mali vil det ikke bli noe fred. Det har historien vist oss mange ganger, understreketHolmås.

- Må kanskje bruke krig innimellom

Younes Ouksili (23) fortalte at han var sterkt imot en militær intervensjon i Mali av franske styrker.

- Jeg synes de burde ha forsøkt å forhandle. Hvis man bruker Afghanistan og Irak som eksempler. så er det ikke nødvendigvis slik at det blir bedre med krig, sa han.

TROND GISKE OM ISFIT: - Det er imponerende hva de har klart å få til

Hamimi Mouhou (24) hadde et litt annet syn, og mente det kunne brukes krig i bestemte situasjoner, men at det ikke er noen varig løsning.

- Jeg tror det er vanskeligere å få fred ved hjelp av krig, men kanskje må vi bruke krig innimellom. Vi må uansett alltid se etter fredfulle løsninger og vi må få hele befolkningen til å forstå at de kan stole på avgjørelsene som blir tatt, mente han.

- Felles fiende i terrorisme

Diskusjonen dreide seg raskt over til terrorisme, som Algerie og Norge nylig har vært rammet av.

- Alle bør fokusere på den samme fienden, og det er terrorisme. Det kan skje hvor som helst. Her gjelder det å samles rundt et bord og bli enige om hvordan vi skal bekjempe terrorister. Jeg tror det er eneste måten vi kan oppnå fred, sa Chahine, mens Holmås nikket samtykkende.

SE VIDEO FRA ISFITS SKIDAG: Hvem faller først?

Men selv om Isfit med sine 450 deltakere kan virke liten i det globale perspektivet, var det full enighet rundt bordet om at festivalen kan forandre verden til et bedre sted.

- Ved hjelp av slike festivaler kan vi få de riktige talene som blir ledere i samfunnet. Hos Isfit diskuteres det hvordan vi kan gi alle en bedre fremtid. Det er kraftig nok til å stoppe kriger, mente Hamimi.

Samme visjoner for fremtiden

Utviklingsminister Holmås tror verden trenger diskusjonsarenaer som er initiert av studentene selv.

- Uten inspirasjon av andre så er det umulig å ha det pågangsmotet man trenger for å forandre verden. Festivaler som denne viser at vi er mer like enn forskjellige, selv om vi sliter med problemer på ulike nivå, sa han, og fikk full støtte av Chahine.

- De fleste av oss ville ikke vært her, hadde vi ikke trodd at vi kunne forandre verden. Selv om vi kommer fra forskjellige steder i verden har vi de samme visjonene for fremtiden, svarte han.

De tre studentene fra Algerie vil komme tilbake til hjemlandet med mange ideer, nye impulser og forandrede meninger i bagasjen.

- Det er ikke alltid at folk er enige når vi diskuterer i workshopenk, men alle respekterer at folk har ulike meninger, oppsummerte Younes.

Sliter med korrupsjon i Algerie

SV-politikeren deltok på Isfit under et lunch-møte som skulle handle om urbanisering og slumområder i store byer. Men da han fikk muligheten til å snakke med studentene fra Algerie lot han ikke sjansen gå fra seg.

Utviklingsministeren spurte studentene lik så godt hva de trodde måtte til for at Algerie kunne bli et mer demokratisk land.

- Vi må være mer åpne for andre meninger, samtidig som vi må være stolte over å være algeriske, svarte Hamimi, mens Younes hadde en annen tilnærming.

- Flere unge inn i politikken og fokus på korrupsjon. Det finnes land som har større problemer med korrupsjon enn Algerie, men vi har det også. Dessverre, sa han.

Heikki Holmås og studentene ble raskt enige om at Isfit kan bidra til fredsbygging rundt omkring i verden. Foto: MORTEN SKIPENES SMEDSRUD
Heikki Holmås benyttet anledningen til å få innspill om hva som kan bidra til et mer demokratisk styre i Algerie. Foto: MORTEN SKIPENES SMEDSRUD