Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit) er verdens største internasjonale studentfestival, og vil bli arrangert med rundt 450 studenter i februar neste år.

- Høyere beløp enn vi tror

Nylig valgte styret i festivalen å bytte tema fra arbeid til korrupsjon.

- Vi opplevde at studenter som hadde deltatt på Isfit brydde seg så mye om dette temaet, uavhengig av bakgrunn. Alle ser på dette som et stort hinder for å få en bedre verden, forteller Isfit-president Marius Jones (24).

I Norge kom det i forrige uke frem to korrupsjonssaker. Økokrim siktet det norske selskapet Kongsberg Gruppen for korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Samme dag ble det kjent at en politisjef i Oslo politidistrikt var siktet for grov korrupsjon.

- Vi har nok for høye tanker om hvor ryddig ting foregår i Norge. Vi har en tendens til å stemple det som kommer opp som enkeltsaker, heller enn et problem i det norske samfunnet. Om vi ser på kostnadene av korrupsjon og bedrageri i Norge så er de mye høyere enn det mange nordmenn har inntrykk av, mener Isfit-presidenten.

Han tror korrupsjonsskandaler dukker opp som et resultat av at de blir avdekket i større grad, heller at det er et nytt fenomen i Norge.

- Skaper grobunn for opprør

Samfunnsøkonomistudenten var nylig en tur til Genève i Sveits hvor han snakket med Partnering against corruption initiative (Paci), som er et prosjekt tilknyttet World Economic Forum.

- De mener at det både er et ansvar bedrifter har overfor samfunnet, men også at det vil være kostnadsbesparende for bedriftene på lengre sikt å stå samlet mot korrupsjon. De mener at et samlet næringsliv som forholder seg til et likt sett med prinsipper er et viktig ledd i kampen mot korrupsjon, forklarer Jones.

- Hvorfor er det så viktig at korrupsjon bekjempes?

- Årlig forsvinner over 2600 milliarder dollar i korrupsjon. Dette utgjør mer enn fem prosent av verdensøkonomien. Når store verdier forsvinner har dette konsekvenser for samfunnet. Tilliten til demokratiske prosesser undergraves og stabiliteten til politiske institusjoner trues. Dette skaper grobunn for opprør og ustabilitet, og det er en nær sammenheng mellom korrupsjon og andre kriminelle handlinger, mener Jones.

Mangelfulle lovverk gjør det mulig å skjule korrupsjon og pengene som bytter hender.

Vil ha korrupsjon på timeplanen

Korrupsjon er et globalt problem og et hinder for politisk og økonomisk utvikling. Det gjør at urettferdige maktstrukturer opprettholdes, hevder Isfit-presidenten.

24-åringen tror det er mange nordmenn som tenker at korrupsjon er ikke noe de kan gjøre så mye med, og at det ikke angår nordmenn i så stor grad.

- Vi merket det under tidligere festivaler at studenter fra andre land ser på korrupsjon som et mye større problem, og at de ofte har en mer realistisk forståelse av problematikken. Det ønsker vi å gjøre noe med, ved å få antikorrupsjon inn i timeplanen på norske universiteter, forklarer Jones.

Dårligere enn naboene

Transparency Internationals Corruption Perceptions Index måler hvert år kartleggingen av folks oppfatning av korrupsjon i offentlig sektor. Norge havnet på femteplass i 2013.

Jones understreker at dette er et godt resultat, men våre naboer Danmark, Finland og Sverige er høyere opp på listen.

- Norge har også blitt nevnt som et land med mye vennekorrupsjon, eller kameraderi, som reflekteres i en undersøkelse fra Transparency, der 1 av 4 av de spurte nordmennene mener personlige relasjoner er viktige for å få ting gjort i offentlig sektor. Når vi ser på antall kroner som tapes i Norge til korrupsjon og bedrageri, så er det mye mer enn det mange antar, forteller Jones, som har skrevet et blogginnlegg om Norges syn på korrupsjon.

Isfit teller for tiden rundt 50 frivillige, men frem mot festivalen i februar neste år skal det tas opp rundt 350 studenter til.

- Det er tydelig at korrupsjon er et hinder på veien mot en bedre fremtid, og at vi ikke lærer nok om dette på norske universiteter. Vi jobber med å utvikle et emne i samarbeid med NTNU, noe jeg gleder meg til å jobbe videre med fremover, sier Jones avslutningsvis.

President Marius Jones (24) i Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim mener korrupsjon er et hinder for en bedre fremtid for flere mennesker. Foto: privat