– Hun brenner for andre mennesker. Hun skulle nok aller helst ha redda hele verden i dag, sier mamma Karin Aasbakk.

Så langt er det kommer inn over 700 forslag til hvem som bør bli Årets trønder. Men i ei liste som er full av kjente idrettsutøvere, kulturpersonligheter, gründere og andre som har markert seg, så finner vi også navnet til ti år gamle Emma Aasbakk Engen fra Berkåk.

Den engasjerte jenta har i to år samlet inn penger til Sykehusklovnene og stilte i oktober ut malerier sammen med blant andre Håkon Bleken, Magne Furuholmen og Fredrik Skavlan. Til sammen har hun gitt over 120 000 kroner til klovnene.

Maler bilder

Emma har nevrofibromatose, en sykdom som blant annet kan påvirke flere organer. Sykdom gjør at hun ofte har vært på St. Olavs Hospital til kontroller. Det var i forbindelse med turene dit at gnisten for å gjøre noe for andre barn ble tent.

Stor stemning under overlevering av første slump av penger i april 2016. Foto: Privat

– Sykehusklovnene sto i fare for å bli lagt ned. Og det var ikke bra, sier Emma Aasbakk Engen

Hun og mamma Karin kjøpte inn noen klistremerker sykehuset kunne gi til barna der. Deretter ble de enige om å prøve å få inn 2000 kroner de kunne gi til Sykehusklovnene.

Emma har malt bilder som hun har fått trykt opp og selger. Nå er hun akkurat ferdig med å tegne julekort. Alle pengene hun tjener går til klovnene. De 2000 kronene er nå blitt til over 120 000 kroner.

– Jeg synes personlig at barn som støtter barn er en fantastisk flott ting. Emma er selv kronisk syk, men er blitt inspirert av sine sykehusopphold til å lage kunsten sin og hjelpe andre, sier daglig leder i Sykehusklovnene, Kristin Zachariassen.

På fest med kongen

Coco, Emma og Tove Karoliussen, grunnlegger av sykehusklovnene sammen. Foto: Privat

Emmas engasjement for andre førte også til at hun i sommer ble invitert til hageselskap med Kong Harald tidligere i år.

– Det var artig. Jeg fikk hilse på dronningen. Hun spurte hva jeg gjorde der og ble overraska av å høre hvor mye penger jeg har samlet inn, sier Emma.

Og det er ingenting som tyder på at hun kommer til å gi seg med å prøve å hjelpe andre i tida som kommer.

– Dette skal jeg gjøre til jeg blir gammel. Kanskje når jeg blir 50 år kan jeg slutte, sier hun.

Frem til og med 13. november kan du sende inn dine forslag, med en kort begrunnelse, på adressa.no og nrk.no. Etter det velger en jury ut fem kandidater. Finalekandidatene avsløres uka før jul. Så blir det opp til trønderne å stemme frem den de mener fortjener hederen.