All Along the Watchtower:

En av Bob Dylans mest kjente sanger. Fra platen ”John Wesley Harding” i 1967, hans første etter langt fravær. Låta er gjort ekstra kjent av Jimi Hendrix’ legendariske innspilling. Også U2 har spilt den inn. Strofen tittelen er hentet fra kommer et godt stykke ned i teksten:

All along the watchtower, princes kept the view

While all the women came and went, barefoot servants, too.

Babels tårn

Bibelen forteller at alle mennesker opprinnelig snakket ett språk. De lærte seg å mure og bestemte seg for å bygge en by med et tårn som rakk helt opp til himmelen. Gud så ned på hva menneskene holdt på med, og han likte ikke det han så. Istedenfor å skape vakre ting sammen, og minne hverandre på hvordan Gud hadde gitt dem hele verden for at de skulle ta vare på den og ha det godt sammen, ville de bli store og mektige. Snart ville de glemme Gud og ha nok med seg selv.

Han sa; «Se, de er ett folk, og samme språk har de alle. Dette er det første de tar seg fore. Nå vil ingenting være umulig for dem. La oss stige ned å forvirre deres språk, så den ene ikke skjønner hva den andre sier!»

Dermed gikk drømmen om et tårn til himmelen i knas. Jorden fikk mange folkeslag med ulike språk, og uttrykket babelsk forvirring var oppstått.

Andre kilder som sier noe om hvordan tårnet i Babel kan ha sett ut, er en inskripsjon som visstnok stammer fra den babylonske kongen Nebuchadnezzar II (604-562 f. Kr.), og som forteller om et tårn dekket av blå emalje.

Det skjeve tårn i Pisa

Italias mest berømte tårn. Gjenåpnet i 2001 etter omfattende restaurering. Det 800 år gamle tårnet er nå støttet opp slik at helningen er redusert til 40 cm, det vil si slik det så ut for to hundre år siden.

Eiffeltårnet

Det 324 meter høye tårnet i Paris er verdens kanskje mest kjente byggverk. I alle fall verdens mest besøkte turistattraksjon - seks millioner mennesker er innom årlig. Bygget i 1889 til verdensutstillingen og skulle rives etterpå. Turistmyndighetene priser seg nok i dag lykkelig over at det ikke skjedde.

Prinsessen i tårnet

Tårnet med en innestengt prinsesse finnes i mange eventyr. Tårnet er et ursymbol (se under Tarot og Babel) med mange tolkninger. I Tornerose kan tårnet tolkes seksuelt som det maskuline, fallistiske. Tårnet kan også, slik som stigen og treet, ses som en forbindelse mellom himmel og jord

Sears Tower

Kontorbygning i USA, Chicago, verdens høyeste bygning. Oppført 1974–96. 443 meter høy.

Tobias i tårnet

Skikkelse fra Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by. Tobias bor i tårnet og passer på været. Han har langt, hvitt skjegg, og er den klokeste i hele byen, han vet råd for det meste.

Egner var inspirert av en virkelig person da ha skapte sin Tobias. I Stavanger står Valbergtårnet som ble oppført i 1850-53 etter tegninger av hovedstadens stadskonduktør Christian Heinrich Grosch. Tårnet ble bygget som utkikkstårn for Stavangers vektere, som blant annet hadde i oppgave å varsle om branntilløp. Tårnets siste vekter var Tobias Sandstøl (1856-1945). Torbjørn Egner fikk høre historien om Sandstøl i 1948. Tobias var ansatt som vekter fra 1904.

Idag har vektermuséet tilhold i tårnet.

To tårn

Bok nummer to i Tolkiens trilogi Ringenes herre. Filmatisert med regissør Peter Jackson.

Tårnet i sjakk

Hver spiller har to tårn. Stilles i hvert sitt hjørne ved spillets begynnelse. Den eneste brikken som ikke symboliser et levende vesen. Spillets nest mest verdifulle brikke. Brukes ved lang og kort rokade, da bytter tårn og konge plass.

Tårn i arkitekturen

De første tårn var de massive mesopotamiske helligdommene, zikkuratene. Bibelens fortelling om Babels tårn (se eget avsnitt) kan ha sin opprinnelse her. Gjennom hele oldtiden ellers ble tårn bare bygd med militære hensikter. Kirken innførte tårn først i år 800. I middelalderen kom ringmurer og borger med hjørnetårn og det ble vanlig med tårn til alle formål, til rådhus, slott, rikmannsboliger mm.

Tårnet i tarot-kortstokken

Tårnet er kort nummer 16 i den store arkana. Kortene i den store arkana sylboliserer arketypiske og skjebnebestemte hendelser. Kort nummer 15, som leder opp til situasjonen i Tårnet, kalles for Djevelen. Og kort 17, som etterfølger Tårnet er Stjernen.

Tårnet kan sees på som bindeleddet mellom Djevelen og Stjernen. På ett plan representerer Djevelen det onde, og Stjernen håpet om en ny verden. På ett annet plan representerer Djevelen det vi har fortrengt, og Stjernen opplevelsen av at vår bevissthet åpnes og fylles av lys. På ett tredje plan representerer Djevelen de gamle religioner som er basert på en god gud og en ond djevel, og Stjernen den ene kraft som gjennomtrenger alt og er hinsides menneskets vanlige oppfatning om godt og ondt.

Vakttårnet

Blad som gis ut av Jehovas Vitner

Sears Tower i Chicago, USA er verdens høyeste bygning. Oppført 1974-96. 443 meter høy.
Det skjeve tårn i Pisa, Italias mest berømte tårn. Gjenåpnet i 2001 etter omfattende restaurering. Det 800 år gamle tårnet er nå støttet opp slik at helningen er redusert til 40 cm.
«To Tårn» er den andre boken i J.R.R. Tolkiens trilogi «Ringenes Herre». Er blitt en evetyrlig filmsuksess, regissert av Peter Jackson.