Årets avling skulle felles i juletrekrigen mot danskene.

Gilstad er blant frontkrigerne i kampen mot dansk juletreimport. Selvsagt er det for galt at danske industritrær flommer over et Norge i førjulsstemning – bortimot tre kvart million av dem. I retur får flinke dansker mangfoldige titalls millioner kroner.

Planter 15 mål

- Ingen grunn til at ikke pengene i stedet skal havne hos norske produsenter, sier Olav Arne Gilstad på Alstadhaug gård, den tidligere Skogn prestegård.

Som tyveåring i 1986 plantet han de første juletreplantene, nå har han solgt trær i åtte-ni år. Og Gilstad har bestemt seg for å utvikle denne produksjonen fra en slags hobbyvirksomhet til en viktigere del av gårdens næringsgrunnlag.

- Hittil er 15 mål åker plantet igjen, i tillegg har vi 20 mål tidligere beiteland hvor juletrærne har overtatt. På sikt skal alle de 55 målene tas i bruk til denne alternative produksjonen, kanskje enda mer. Vi har møtt bare velvilje fra landbruksmyndighetene. Men så kan da også feltene med juletrær lett tas i bruk til korn- eller potetproduksjon igjen, sier Gilstad.

Ingen lettvint løsning

Han er entusiastisk styremedlem av Norsk Pyntegrønt Forening, og er trygg på at juletrær minst like gjerne kan produseres for salg i Norge som i Danmark. Samtidig understreker han at dette ikke er noen lettvint hokus pokus-løsning for gårdbrukere på jakt etter alternativ produksjon.

- I starten tok det ti år før mine trær var modne for salg. I år selger jeg sju år gamle trær, som dessuten er jevnere og finere. Forskjellen er at vi har lært mye om planting, gjødsling og annet stell av trærne, sier Gilstad.

Sopp og rådyr

Men selv med allsidig kunnskap kan ulykken ramme. I 2000 ble mange planter ødelagt av granrustsopp som herjet ille det året. Rådyr kan også være plagsomme i sårbare plantefelt. Inngjerding er aktuelt på Alstadhaug gård.

Gilstad kjøpte i år en dansk treplantemaskin, som får 3000 babytrær i jorda på en arbeidsdag. Alt i alt har han nå 17¿500 trær i vokster. Dette tallet vil øke i årene fremover, for markedet er sikkert som banken.

- Dette er en bransje med hundre prosent fri konkurranse. Jeg har likevel aldri merket problemer med avsetningen. Men det er viktig å spå hva markedet ønsker om sju-åtte år. Vi tror det blir en rask endring mot edelgran også i Trøndelag. Fra 2001 har vi derfor plantet mer sibirsk edelgran og amerikansk fjelledelgran.