Natt til fredag rammet ekstremværet Roar Verdals-bygda Vuku med full styrke. Store deler av sentrumsområdene er lagt under vann, og politiet melder at fylkesvei 757 er stengt.

- Det er veldig mye vann på veien, og det er stengt fra Vuku og oppover. Det blir en utfordring for alle som bor oppover Helgådalen og opp til Vera, sier operasjonsleder Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Berget 30 biler

Ved Vuku bilsenter i sentrum av Vuku har Tommy Haugan og hans kolleger hatt sitt fulle hyre med å berge parkerte biler. De startet arbeidet i 21-tiden torsdag kveld, og åtte personer har vært i arbeid for å berge store verdier.

- Totalt har vi berget unna 30 biler som sto på parkeringsplassen, sier Haugan, som er medeier i Vuku bilsenter.

- Jeg gruer meg for resten av natta, dette er alvorlig, sier Haugan.

Elva hadde ifølge Haugan da steget med ti centimeter bare den siste timen. Ifølge data fra NVE har Verdalselva passert 20-årsflom ved målepunktet ved Grunnfoss.

Økte gjennom natta

Fredag morgen er det fortsatt store vannmengder i Vuku. Blant annet gjelder dette Vuku stadion og bensinstasjonen.

Foruten problemene i Vuku sentrum har ikke politiet i Nord-Trøndelag loggført spesielle hendelser som følge av ekstremværet. I Sør-Trøndelag var en buss nær ved å kjøre inn i et skred i Rissa, og to værer er værfaste på en holme i Åfjord.

Ifølge Statens vegvesen er fylkesvei 160 stengt på strekningen Volden-Symoen på grunn av flom, og det samme gjelder altså fylkesvei 757 mellom Vuku og Vollen. Fylkesvei 715 i Rissa er stengt på grunn av jordskred.

Venter full storm

Men uværet har fortsatt ikke nådd toppen.

Det siste oppdaterte varselet fra met.no ble publisert klokken 22.45 torsdag kveld. Det ble da meldt at man venter at nedbørsintensieten vil fortsette å være stor helt frem til fredag formiddag. Totalt kan man vente seg omkring 100-130 mm nedbør på et døgn.

Utover natten ventes vinden å øke til liten storm i Trøndelag. Fra fredag morgen ventes vestlig full storm på kysten og i fjellet, med vindkast omkring 35 m/s innover land, heter det på met.no.

Ikke alle bilene i Vuku ble berget. Her fra området tidlig fredag morgen. Foto: Levin Nestvold jr.
Vuku stadion er hardt rammet av vannmassene. Foto: Leif Arne Holme
Politiet følger med situasjonen i Vuku. Foto: Leif Arne Holme
Grafen viser vannstanden i Verdalselva ved målepunktet Grunnfoss den siste måneden. Den har akkurat passert nivået for 20-årsflom. Foto: NVE