På Fosen har det kommet 85 millimeter på 24 timer, og det er ventet ytterligerer 50 til 70 millimeter frem til i kveld.

Den atmosfæriske «elven» som de ekstreme nedbørmengdene kommer fra,  befinner seg  i 2000 til 3000 meters høyde i atmosfæren og frakter fuktig luft helt fra Azorene nesten 4000 kilometer unna!

De fuktige luftmassene har siden søndag  truffet kysten av Trøndelag og Nordland.

«Mini-Roar»

- Nedbørmengdene det siste døgnet er et langt stykke unna ekstremværet «Roar» i september, men også den gangen skyldtes de enorme mengdene med regn det samme værfenomenet.

Dette regnet er vel nærmest en «mini-Roar», sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Atmosfæriske «elver»

Værfenomenet atmosfæriske «elver», som er vanntransport fra fjerntliggende områder i atmosfæren, er ofte en medvirkende årsak til episoder med ekstremnedbør i Norge, slik som under ekstremværet «Roar» i slutten av september.

Da registrerte Åfjord - Momyr tidenes våteste døgn i Trøndelag uansett måned med 182,3 millimeter nedbør. På 48 timer kom det 217,7 milimeter regn.

Vanligvis er dette værfenomet knyttet til sykloner ved sørligere breddegrader, men kan også forekomme uten tilknytning til sykloner.

Frakter millioner av liter med vann

Målinger av atmosfæriske «elver» har vist at de på det største er mellom 300 og 800 kilometer brede, opptil 7500 kilometer lange og forflytter 165 millioner liter vann i sekundet!

Under transporten i atmosfæren henter luftmassene ofte opp enda mer fuktighet på sin ferd nordover. Når luftmassene er transportert over havet uten å passere noen landmasser underveis beholder de det aller meste av fuktigheten helt til de treffer land.

Følg VærTorsten på Twitter

Gjør som 16 060  andre - følg VærAdressa på Facebook

Ny storm neste helg

Langtidsprognoene viser at Trøndelag vil bli truffet av en ny storm  og store nedbørmengder allerede til helgen.

- Vi går nå inn i periode hvor lavtrykkene nærmest står i kø. På lørdag er det muligheter for en ny storm i landsdelen, sier Fagerlid.

I Åfjord har det kommet store nedbørmengder det siste døgnet. Slik så det ut i Uggdalen i formiddag. Foto: Dan Ågren