Gorm forlot Danmark en halv times tid etter midnatt natt til mandag. I halv tre-tiden kunne det svenske meteorologiske instituttet, SMHI, melde at det verste var over også i Sverige.

- Det kommer fortsatt til å blåse kraftig over Sør-Sverige, men det holder på å legge seg, sa meteorolog Tomas Fyrby i SMHI.

Den kraftigste vinden var natt til mandag på vei mot Gotland, og den beveger seg så nordøstover, men vinden kommer da ikke til å være like kraftig.

- Som et bombenedslag

I Sverige er det først og fremst sørkysten som har fått merke stormen. Ved kyststasjonen Hallands Väderö i Skåne ble det sent søndag kveld målt vind av orkan styrke.

All togtrafikk i det sørlige Sverige ble stengt da stormen raste som verst sent søndag kveld og tidlig natt til mandag. Togtrafikken over Øresundsbroen, som forbinder Malmö med København, var i en periode stengt både for bil- og togtrafikk.

Mange veier ble blokkert av trær som blåste over ende.

- Skal man ut og kjøre, må man være forberedt på at det kan ta tid, og at det kan være hinder på veien, sier pressetalsmann Denny Josefsson i Trafikverket.

I Helsingborg ble deler av taket på et bolighus revet av i stormen.

- Det ser ut som et bombenedslag, hele hagen er full av byggematerialer, sier Christian Lausten. Han sier at vinduer i huset hans har blåst inn, taket er delvis trykket inn og hele gavlen på huset har rast.

Det svenske energiselskapet Eon meldte i tretiden natt til mandag at 50 000 var strømløse, flest i Skåne.

- Vill vind

Gorm rammet først Danmark. Også der ble det meldt om orkanstyrke. I Blåvandshuk på Vest-Jylland ble det målt vindkast på 39 meter i sekundet. Orkan defineres med en vindhastighet på 32,6 meter i sekundet.

- Det har blåst vilt og inderlig, og mange trær har veltet. Så vi vil gjerne oppfordre folk til å stå opp fem minutter tidligere i morgen i tilfelle veien er sperret av trær, sier vaktsjef Carsten Andersen hos politiet i Midt- og Vestsjælland.

Alle større broer i Danmark ble natt til mandag gjenåpnet. Togdriften i deler av landet er ikke helt i rute igjen, melder det danske togselskapet DSB.

Både i Sverige og Danmark gjenstår nå et etterarbeid. Trær som har blåst over veien må ryddes og det meldes også om skader etter at takstein og takplater har løsnet og blitt tatt av den sterke vinden.

Ferjer innstilt

Color Line avlyser to seilinger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals mandag formiddag på grunn av stormen i Skagerrak.

- De dårlige værmeldingene gjør at vi kansellerer avgangen fra Kristiansand klokken 08.00 mandag morgen, og fra Hirtshals 12.15, opplyser salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Neste avgang skal etter planen være klokken 16.30 fra Kristiansand.