Juleværet har så langt minnet mer om høst enn vinter de fleste steder i Trøndelag. Med temperaturer nærmere ti grader er det ikke mye som minner om en hvit jul.

Fredag kveld vil det bli friskt ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

Gjør som 16 100  andre - følg VærAdressa på Facebook

- Vi har sendt ut OBS-varsel. Stormen er ventet i ettermiddag og kveld. Det blir nordvestlig vind opp i full storm, sier vakthavende meteorolog, Jørgen Grønneberg.

Er det uvær der du bor? Send oss dine bilder til webred@adresseavisen.no eller på SMS til 07200 med kodeord Tips

- Ta ned flaggene

Vaktleder hos 110-sentralen i Sør-Trøndelag, Stig Lunde, er også bekymret for været som er i ferd med å komme inn over Trøndelag.

- Vi oppfordrer nå folk til å ta ned flaggene sine. Det er sterk vind og det skal bli verre utover ettermiddagen. Med tanke på hva som skjedde i Holmenkollen i går, så ønsker vi at folk ikke har flagg oppe nå, sier Lunde.

En 49 år gammel trebarnsmor mistet julaften livet da hun skulle delta i gudstjeneste i Holmenkollen kapell. Hun sto i kø utenfor, da flaggstangen ved kapellet blåste over ende og traff kvinnen.

Ber folk sikre gjenstander

Politiet i Sør-Trøndelag har like før klokka 14 mottatt melding om løse gjenstander som blåste avgårde på en byggeplass i Jakobslia.

- Vi rykket ut til stedet. Det viste seg å kun være plast, men vi varslet entreprenøren som dro til stedet for å sikre det som er der, sier operasjonsleder Trond Volden.

Politiet oppfordrer folk som har gjenstander ute om å sikre dem. De har også mottatt melding om en båt som har slitt seg i Malvik.

- Det er snakk om en 16-fots båt av typen Askeladden. Den er hvit om med kalesje. Vi vet ikke hvor den har tatt veien, så hvis noen ser den kan de ta kontakt, så skal vi formidle det til eieren, sier Volden.

Hold deg unna fjellet

Har du lykter og juledekorasjoner stående utendørs, kan det med være greit å ta pynten innendørs i løpet av kvelden.

Ytterst på kysten, Ørlandet og Fosen vil merke vinden spesielt det godt, men været vil prege både kysten og fjellområdene ifølge Grønneberg. Har du tenkt deg ut på veien, oppfordrer meteorologen til at du holder deg unna fjellområdene.

- Det blir både bygevær, snø og snøfokk i fjellet. Jeg vil ikke anbefale å kjøre over fjellet i ettermiddag og kveld, sier han.

Kraftig temperaturfall

Når vinden gir seg i løpet av 3. juledag, vil Trøndelag få et ganske betydelig temperaturfall. Søndag vil det i indre strøk bli kaldt, med under ti kuldegrader.

Særlig kaldt vil det bli i Oppdal og Røros. Sistnevnte vil komme ned mot minus 20 grader, et temperaturfall på over 20 grader.

Klarvær nyttårsaften

Når det gjelder resten av romjula og nyttårsaften, så vil både Sør- og Nord-Trøndelag få et mer vinterlig preg.

- Til og med nyttårsaften blir det rolige vindforhold, med unntak av periodevis frisk bris. Ellers blir det oppholdsvær og tørt. Der man ikke får vind vil temperaturen holde seg mellom fem og ti kuldegrader, forteller Grønneberg.

Og for den som ser frem til fyrverkeriet er det gode nyheter for nyttårsaften.

- Det ser ut til å bli gode forhold for det, i alle fall nord for Oppdal, sier meteorologen.