Med en vindhastighet på godt over 300 kilometer i timen sørger jetstrømmen for at lufttrykket i et lavtrykk vest for Island faller voldsomt på ett døgn.

Mens lavtrykket er på 968 hPa (hektopascal, måleenhet for lufftrykk) tirsdag morgen, har lavtrykket falt til 928 hPa 24 timer senere.

Gjør som 16 100  andre - følg VærAdressa på Facebook

Dette er en «værbombe»

Værfenomenet kalles en «værbombe» («weather bomb») av britiske og amerikanske meteorologer og oppstår når lufttrrykket faller med mer enn

25 hPa  på 24 timer.

«Værbomber» forekommer fra tid til annen i forbindelse med tropiske sykloner i Stillehavet og i Karibien, men er langt sjeldnere i våre farvann.

Gir full sørøstlig storm i Midt-Norge

Selv om senteret i lavtrykket befinner seg mange tusen kilometer unna, vil det voldsomme fallet i lufttrykket gi full sørøstlig storm i Midt-Norge tirsdag og onsdag.

Årsaken til at landsdelen  får fralandsvind og ikke pålandsvind er et svært kraftig høyttrykk på nesten 1050 hPa over Finland.

Dermed havner Sør-Norge i en «vindskvis» mellom lavtrykket og høytrykket.

Uværet vil gi orkan i områdene øst for Island.

Bølgeprognosene for havområdet som gir sterkest vind, viser bølgehøyder på over 14 meter (tilsvarer bølger like høye som et fem etasjes hus), over et meget stort havområde mellom Island og Norge.

Følg VærTorsten på Twitter