Trolig blir Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal aller hardest rammet, men Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for totalt åtte fylker. Stormen vil først treffe sørlige deler av landet fredag ettermiddag, og deretter vil den trolig øke i styrke mens den beveger seg nordover langs Vestlandet mot Trøndelag.

– Slik det ser ut nå, er det Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som blir hardest rammet. Men vi vil merke det i alle fylkene det er sendt ut varsel for, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anne Solveig Andersen, til NTB.

De øvrige fylkene det er sendt ekstremvarsel for er Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

– Ikke gå ut

Tor vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Store materielle skader kan ventes, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, ifølge Andersen.

– Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier meteorologen.

Hun kommer med følgende anbefalinger til alle dem som oppholder seg i de utsatte områdene:

– Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier hun.

Dagmar

Opphavet til ekstremværet er et lavtrykk som fredag morgen fortsatt er i kraftig utvikling i havområdet sørøst for Island. Det ventes å gi vind av orkan styrke og er ventet inn i den sørligste delen av Norskehavet på ettermiddagen.

Overfor VG anslår statsmeteorolog Marit Jensen vil Tor kunne bli like røff som romjulsstormen Dagmar var for drøyt fire år siden. Dagmar førte til strømbrudd, trafikale problemer og etterlot seg skader til kostnad på nær en halv milliard kroner.

– Dette er ikke vær å være ute i. Det er ikke bare kysten som blir rammet, det vil blåse helt inn i fjellene og ned i fjordene, sier Jensen.

Stenger skoler?

I en rekke fylker begynte man å ruste opp mot den ventede stormen allerede torsdag.

I Hordaland og Sogn og Fjordane vil de høye bølgene kunne føre til stengte broer og fjelloverganger og innstilte fergeavganger. Statoil har flyttet rundt 250 arbeidere til andre plattformer i Nordsjøen, samtidig som det vurderes å kansellere samtlige helikopteravganger fra Bergen fredag.

Bergen kommune har opplyst at det kan bli aktuelt å stenge skoler fredag. I utgangspunktet holdes skolene åpne som normalt, men det er opptil rektor ved hver enkelt skole å vurdere stenging.