I Høyskoleparken er det lite som minner om eksamenstid. Blå himmel, steikende sol, og et par hundre mennesker samlet rundt engangsgriller er fasiten fredag kveld.

- Jeg jobber med masteroppgaven og skal sitte i lesesalen i helga. Da er det greit å kunne stikke ut hit av og til, sier Øystein A. Smith.

23-åringen studerer elektronikk, og er midt i et slag basse med flere av sine medstudenter, med Gløshaugen ruvende i bakgrunnen som en påminnelse om at det ikke er sommerferie helt ennå.

Det er imidlertid ingen ringer, eller ruter som det kalles på bassespråket, i gresset.

- Vi freestyler bare litt, sier studentene, som snart må droppe parken og vende tilbake til lesesalen.

Elektronikk-studentene Kai Liknes (fra vesntre, 24), André Walsøe (24), Kristian Brox (24) og Eivind Fylkesnes (23) tok en pause fra masteroppgavene for å spille basse. Foto: Vegard Eggen

På Festningen er det 22 grader, skal man tro temperaturmåleren til Snapchat. Oppe på festningsmuren ligger Julie Ophus (19) og Karoline Mork (18) med Nidarosdomen i bakgrunnen.

- Vi skal på jobb i helga. Derfor må vi nyte sola nå, så lenge det varer, sier Ophus.

Hun jobber på Rema, mens Mork er ansatt i Simens isbar, som finnes både i Ravnkloa og på Brattøra.

- Går det mye is på en dag som denne?

- Vi selger i hvert fall ti liter softis når det er sånn vær. Minst, sier Mork.

Julie Ophus (19) og Karoline Mork (18) slappet av på Festningen før jobbhelg og eksamen i norsk på mandag. Foto: Vegard Eggen

- Vi orket ikke å lage middag hjemme, så vi bestilte pizza fra Romantica og spiste her, sier Marit Krossvoll Pettersen (34).

Sammen med søsteren Anita Krossvoll Pettersen (29), døtrene deres og ei venninne av dem, leker hun en noe utradisjonell lek i Hansbakkfjæra på Ranheim.

- Vi har hoppet tau og lekt alle mulige leker, så nå prøver vi å fange jentene med lasso, sier Marit Krossvoll Pettersen, mens lillesøsteren kaster tauet mot de hylende jentene.

Anita Krossvoll Pettersen (29) prøver å fange datteren Kaja (2) og søsteren Marit Krossvoll Pettersen (34) med lasso. Foran står Pernille Kvello Sæter (7 1/2) og Marits døtre Synnøve (8 1/2) og Gunhild (4 1/2). Foto: Vegard Eggen

Litt lenger bort i Hansbakkfjæra hører en gjeng avgangselever fra Thora Storm og Strinda på musikk mens de griller.

- Dette har blitt tradisjon for oss. Det er ikke så mye folk her, og vi synes det er morsomt å stupe fra brygga, sier Kristoffer Arnstad (18).

Han går ei hard uke i møte. På mandag, tirsdag og onsdag har han eksamen i henholdsvis norsk hovedmål, nynorsk og kjemi.

- Jeg skal nok lese litt. Men akkurat nå er det grilling og bading. Vi har kjent hverandre siden førsteklassen på barneskolen, og dette blir den siste sommeren sammen før folk skal i militæret og på universitetet.

- Du er den eneste som har badet?

- Ja. Flere av de andre er fortsatt syke etter russetida.

Kristoffer Arnstad (18) kastet seg uti Trondheimsfjorden. Foto: Vegard Eggen