Trondheim Bydrift tar ingen sjanser i forbindelse med de store nedbørmengdene som er varslet fredag. Alle sluk og avløp i problemområder blir sjekket grundig i forkant.

Prognosene for fredagen viser rundt 25 millimeter nedbør fredag med de største nedbørmengdene natt til fredag og fredag morgen.

Sammen med nedbøren torsdag og lørdag vil det kommer godt over 40 millimeter nedbør på tre dager.

En millimeter nedbør tilsvarer en liter vann per kvadratmeter.

I tillegg kommer vann fra snøsmeltingen. Med ti grader gjennom store deler av fredagen er det ventet at snøen smelter fort over hele byen.

Renser slukene på Lade

Nederst i Petter Lies gate på Lade er fagarbeiderne Bjarne Lykken og Olav Lervik klar med spett og spade. To sluk skal sjekkes før de store nedbørmengdene fredag.

- Når det regner mye på en gang pleier det ofte å samle seg mye vann nederst i bakken. For å hindre oversvømmelser går vi over de to slukene og sørger for å fjerne blader, sand, is og snø, sier Lykken, og børster vekk gamle blader som har lagt seg over risten.

Lervik vipper opp lokket på sluket og kikker oppi for å se om det finnes sand som sperres avløpet.

- Her ser det greit ut, sier fagarbeideren.

Vanligvis holder det med spett og kost for å rengjøre slukene, men er slukene tettet av is må de bruke vann med damp for å få åpnet avløpene.

Snø, is og tele gir ekstra utfordringer

- Nedbørmengdene som er meldt fredag, er normalt som avløpsnettet skal takle greit, men snø, is og tele i bakken gir ekstra utfordringer.

Vi har derfor sørget for en ekstra kontroll av steder vi av erfaring vet at det vil samle seg mye vann når det kommer mye nedbør på kort tid, forteller driftsleder Gjermunn Fossen i Trondheim bydrift.

Mannskapene sjekker både sluk, avløp i kummer, stikkrenner og bekkeinntak. Totalt går de over flere titalls problempunkter hvor det er fare for oversvømmelser.

Mannskaper i beredskap fredag

- Kan dere garantere at det ikke blir oversvømmelser noen steder fredag?

- Fra lignende tilfeller med store nedbørmengder på en gang, vet vi at sluk og avløp som er renset kort tid i forveien, kan bli tettet av blader og andre gjenstander som kommer flytende med regnvannet.

Vi har derfor ti-tolv mannskaper klare til å rykke ut dersom vi får melding om tette sluk og store vannansamlinger. Er ikke det nok, har vi også ekstra mannskaper i bakhånd som kan bli kalt ut, forteller Fossen.

Tilbake på Lade konstaterer Lykken og Lervik at de to slukene i Petter Lies gate er ferdig renset og klar for store nedbørmengder fredag.

- Nå skal vi til Ranheim for å sjekke et punkt hvor det ofte samler seg mye vann, sier de to fagarbeiderne og drar videre til neste renseoppdrag.

Følg VærTorsten på Twitter

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 500  andre - følg VærAdressa på Facebook

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:

Fagarbeiderne Bjarne Lykken og Olav Lervik fra Trondheim Bydrift sørger for å rense opp i sluk før det varslede styrtregnet fredag. Foto: Christine Schefte
Fagarbeiderne Bjarne Lykken og Olav Lervik konstaterer at sluket er renset og klart til styrtregnet fredag. Foto: Christine Schefte