I år, som de fleste år faller vintersolverv på 21. desember. Tidspunktene for når på døgnet vinterhalvåret er på sitt aller mørkeste varerer fra år til år.

Vintersolverv betyr at dette er dagen i 2016 når den nordlige halvkule i sin bane rundt sola heller lengst bort fra sola.

Årets korteste dag

I Trondheim i dag er årets korteste dag, det vil si perioden mellom soloppgang og solnedgang, på nøyaktig fire timer 30 minutter og åtte sekunder.

I dag har vi 16 timer og fem minutter kortere dag enn vi hadde ved sommersolverv 21. juni.

Både på julaften og 1. og 2. juledag står sola opp ett minutt senere enn i dag, men fordi sola går litt senere ned, blir likevel dagen lenger i løpet av julen.

Tidsdifferansen for morgendagen er ikke mye å skryte. Torsdag blir dagen åtte sekunder lenger, men allerede tirsdag i neste uke har dagen blitt ett og et halv minutt lengre.

Cæsar fastsatte vintersolverv til 25. desember

Da Julius Cæsar etablerte den julianske kalenderen i 46 f. Kr. ble vintersolverv fastsatt til 25. desember.

På grunn av en mindre forskjell mellom kalenderåret  og det tropiske året (den nøyaktige tiden det tar jorden å passere en hel runde rundt solen), ble tidspunktet for vintersolverv gradvis flyttet framover i desember slik at man i det 16. århundre var kommet till 12. desember!

Pave Gregor XII endret tidspunktet

Da bestemte pave Gregor XII å refomere kalenderen for å få  en harmoni melllom årstidene med det astronomiske året. I motsetnig til Cæsar tok paven utgangspunkt i kirkemøtet i Nikea i 323 som hadde fastlagt tidene for de viktigste kristne høytidene.

Gregor XII annullerte dermed ti-dagers avviket som hadde oppstått fra det 4. til det 16. århundre.

Den nye kalenderen fastsatte vintersolverv til "omkring" 22. desember. I  den gregorianske kalendern, som er den mest brukte kalenderen internasjonalt, varierer tidspunktet fortsatt noe.

Vanligvis varierer datoen fra år til år mellom 21. og 22. desember.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

23. desember om 300 år

Mot slutten av dette århundredet vil vintersolverv falle på 20. desember, og ved begynnelsen av det 24. århundre, altså om 300 år, vil vintersolverv falle på 23. desember.

Kilde: Wikipedia, timeanddate.no

Det skjer klokken 11.44. Foto: Jens Petter Søraa