Det er ventet mellom 35 og 70 millimeter de neste fire dagene med torsdagen som den våteste dagen. I dag kan det komme mellom 15 og 30 millimeter i tillegg til nattens nedbør.

Tall fra Meteorologisk institutt viser at de tre våteste stedene i landet de siste 12 timene (onsdag kl. 19 - torsdag kl. 07) ligger i Trøndelag: Åfjord 26,7 millimeter og Hitra - Sandstad og Namsskogan, begge med 26,3 millimeter.

50 - 60 millimeter regn på 24 timer

Det betyr at de våteste stedene vil få mellom 50 og 60 millimeter på 24 timer fra onsdag kveld til torsdag kveld.

NVE skriver i varselet, som gjelder både Sør- og Nord-Trøndelag samt Møre og Romsdal og Nordland,  at «det ventes mye regn torsdag. Nedbøren starter allerede natt til torsdag. Stigende temperaturer vil også føre til snøsmelting i områder med snødekke.

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er stedvis meget høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales».

«Noen skredhendelser kan forekomme»

Varselet har nivå 2 (gult nivå), som er det tredje høyeste nivået.

Ifølge NVE betyr aktsomhetsnivå 2 at «noen skredhendelser, enkelte store hendelser kan forekomme.»

Under lignende værforhold i Trøndelag uttalte vakthavende hydrolog Per Glad i NVE  at «det er det meget stor sannsynlighet for at det vil gå flere jordskred».

Stor snøsmelting

Ifølge en tommelfingerregel betyr stigende temperaturer at det smelter fem centimeter snø i gjennomsnitt for hver grad temperaturen stiger gjennom døgnet.

De siste prognosene viser temperaturer rundt ti grader de mildeste stedene både torsdag og fredag.

Det betyr flere titalls centimeter snøsmelting på steder med mye snø, som i indre strøk.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter