Når du er nabo til verdens mest berømte spanske vin, Vega Sicilia, og vinmarkene dine tidligere ble leid ut til danske Peter Sisseck som laget sin rådyre Pingus der, så har du litt av hvert å leve opp til. Men Finca Villacreses trenger ikke frykte forventingene. Utviklingen etter at familien Anton kjøpte eiendommen i 2004 har vært formidabel.

Ny supervin

Allerede første årgang under nytt eierskap og med vinskaper Hector Rodrigues ved roret ute i vinmarkene og nede i kjelleren viste potensialet. Robert Parker slo til med 95 poeng, og ryktene om «den nye» spanske supervinen begynte å gå.

Nå er Finca Villacreses 2005 på markedet. Den er om mulig hakket bedre enn forrige årgang. Dette er både eleganse og kraft, men det er også en vin som fortsatt er lukket og vanskelig tilgjengelig. Som et «pengebelte rundt magen på en førstereis-turist» beskrev en amerikansk vinentusiast den etter å ha smakt Finca Villacreses for første gang.

Det er et idyllisk lite vinhus du møter når du kommer på besøk til Finca Villacreses. Kjellerne er ikke de største jeg har sett, men vinskaperen har fått frie hender til å utvikle vinhuset slik at kvaliteten blir topp. Det har blant annet ført til introduksjonen av vinen Nebro som lages av spesielt utvalgte druer fra 90 år gamle vinmarker. Anton-familien som overtok Finca Villacreses for fem år siden har nemlig penger til å gjøre det maksimale ut av det som må være selve drømmen for den som jakter på supervinen.

Gamle vinmarker

Vinmarkene er som nevnt opptil 90 år gamle, jordsmonnet er skrint, med sand, leire og småsteiner, og mikroklimaet i Duero-dalen stiller krav både til druene og druedyrkerne. I og med at eiendommen ligger 700 meter over havet blir det allerede i september ganske kaldt om natten. Det forlenger modningstiden på druene, som dermed får en fruktkonsentrasjon man ikke finner maken til mange andre steder. Og som på naboeiendommen Vega Sicilia er vinmarkene beplantet med den spanske nasjonaldruen Tempranillo, som lokalt i Ribera del Duero kalles Tinta del Pais. I kombinasjon med en mindre andel Merlot og Cabernet Sauvignon blir Finca Villacreses-vinene helt spesielle.

–¿Jeg så potensialet i denne eiendommen fra første sekund da vi kom over den. Den tidligere eieren laget god vin han også, og det var noen i USA som hadde oppdaget den. Her i Spania var Finca Villacreses ikke så godt kjent. Det var ikke mange som visste at Sisseck leide de beste vinmarkene her. De hentet vi tilbake til Finca Villacreses da leieavtalen gikk ut, forteller Lalo Anton, arving og engasjert vinmann i Anton-familien.

Bare 180 flasker

Han er ikke så sikker på at familien vil få tilbake alle pengene de har investert i eiendommen, til kjøp og oppgradering. Men det betyr likesom ikke så mye.

–¿Nei, det viktigste er vinen vi så for oss at vi kunne skape her, sier Lalo Anton.

Etter bare to årganger med Finca Villacreses-viner fra Anton-familiens hånd er mye av potensialet allerede avdekket. Men det er kamp om flaskene. Norge har bare fått 180 flasker av Finca Villacreses 2005.¿¿¿