Det anerkjente amerikanske værvarslingsinstituttet Weather Services International (WSI) skriver i sin langtidsprognose for perioden mai til juli at samtlige av de tre månedene vil bli varmere enn normalt i Norge. Også de øvrige skandinaviske landene vil få en varm sommer.

Ifølge WSI er det Skandinavia, det meste av Mellom-Europa og Sør-Europa som får det varmeste været i forhold til normaltemperaturen de neste tre månedene.

Gjør som 11 070 andre – følg VærAdressa på Facebook – landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Bare fem år over normalen siden 1997

At både mai, juni og juli er varmere enn normalt er ingen selvfølge i Trøndelag. En oversikt Vær-Adressa har laget viser at det siden 1997 bare har vært fem år med varmere vær enn normalt i samtlige tre måneder.

Siste gang var i fjor da gjennomsnittstemperaturen for mai til juli var 1,5 grader over det normale. Også mai - juli i 2008 lå gjennomsnittsteperaturen 1,5 grader over det normale, mens det var 1,1 grader varmere i 2009. Også i 2006 var samtlige tre måneder varmere enn normalt.

Mellom 1923 og 1996 er det bare åtte år hvor samtlige tre måneder har vært varmere enn normalt.

Varmest i 2002

Den varmeste mai - juli perioden som er registrert i Trøndelag var i 2002 hele 2,9 grader over det normale.

Det vestlige Frankrike, Spania, Portugal og deler av England og Irland får kaldere vær enn normalt, heter det i prognosen.

Meteorolog Todd Crawford sier at det milde været som har preget det meste av Europa i april vil fortsette videre inn i mai og senere for første del av sommeren.

- Våre værmodeller viser at den samme værtypen som har preget været i denne regionen de siste månedene vil fortsette resten av første halvår. Det finnes imidlertid enkelte modeller som viser kjøligere og våtere vær siste del av våren og første del av sommeren. Det kan også se ut til at det vil bli perioder med vått, vindfullt og skyet vær i Nord- og Vest-Europa, mens Øst-Europa for det meste får tørt og solrikt vær, sier Crawford til instituttets hjemmeside.

Ingen El Nino-effekt

Crawford tilføyer at den varslede El Nino-perioden i Stillehavet i sommer ikke ser ut til å påvirke været nevne verdig i Europa i sommer, men at det ikke kan utelukkes en påvirkning senere på året.