Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Nordpolen kan bli isfri i sommer

Nordpolen kan bli isfri i sommer

Forskerne er skremt og forbløffet: I sommer kan Nordpolen for første gang bli totalt isfri.

- Temperaturøkning selv om utslippene begrenses

Temperaturen på jorda vil trolig stige noe mindre enn tidligere fryktet, men FNs klimapanel blir stadig sikrere på at klimaendringene er menneskeskapt.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Hovedårsakene er unormalt høy lufttemperatur, varmt havvann, voldsom økning i tynn havis og en stabil og sterk vind som har skjøvet tykk is sørvestover.

Helt ferske og tidligere upubliserte målinger og beregninger gjennomført av National Snow and Ice Data Center i USA (NSIDC), verdens fremste senter for observasjon av isforholdene i Arktis, viser at årets issmelting kan bli nesten 50 prosent større enn i fjor.

Forskerne mener det er minst 60 prosent sjanse for at fjorårets rekord blir slått.

–Dette er en skremmende og oppsiktsvekkende utvikling. Dersom issmeltingen fortsetter i samme tempo, vil ikke bare Nordpolen, men hele Arktis bli helt isfri om kanskje to-tre år.

Bare en nærmest total endring av effektene som i dag øker issmeltingen i et stadig høyere tempo kan hindre dette, sier Tore Furevik, professor i oseanografi og visedirektør ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen, til Adresseavisen.

Tynn havis viktigste årsak

Forskene mener det er særlig den voldsomme økningen i tynn havis dannet i fjor som er den viktigste årsaken til at årets issmelting ligger an til å bli rekordstor.

Satelittdata fra Center for Astrodynamics Research at the University of Colorado i Boulder, USA, viser at 63 prosent av all isen i Arktis er yngre enn normalt, mens bare to present er tykkere enn det som er vanlig.

Noe lignende er aldri før blitt observert siden målingene begynte i 1979.

Den tynne fjorårsisen, som maksimalt kan bli to meter tykk, smelter raskt. Dermed blir det stadig større områder med åpent hav, noe som igjen fører til varmere vann, fordi solstrålingen varmer opp sjøvannet i stedet for å bli reflektert tilbake til atmosfæren av snø og is.

Store areal som Sør-Trøndelag smelter hvert døgn

Årets issmelting i Arktis, som begynte i midten av mars, går enda hurtigere enn i fjor, viser ferske observasjoner. Daglig smelter det om lag 6000 kvadratkilometer mer is enn det gjorde i rekordåret i fjor. Siden isutbredelsen nådde sitt største omfang den andre uken i mars, har det smeltet 710000 kvadratkilometer.

Det tilsvarer et område på om lag 17000 kvadratkilometer (omtrent Sør-Trøndelags størrelse) hvert døgn.

Da isutbredelsen var på det største i mars, ble det målt 15,21 millioner kvadratkilometer havis. Basert på erfaringer fra fjorårets issmelting i Arktis, den største som noen gang er målt, mener forskerne at isutbredelsen i september kan bli på bare 2,22 millioner kvadratkilometer.

Det betyr at det i vår og sommer vil smelte 13 millioner kvadratkilometer is. Det tilsvarer mer enn hele Europas flateinnhold (10,5 millioner kvadratkilometer) eller nesten 34 ganger Norges flateinnhold.

Resultat av fjorårets rekordsmelting

–Det vi opplever i år er et direkte resultat av fjorårets rekordsmelting. De unormalt høye sjøtemperaturene i Arktis i fjor høst gjorde at innfrysingen begynte en måned senere enn normalt. Dermed ble sesongen for isdannelse forkortet.

Samtidig har Arktis i hele vinter vært utsatt for kraftige stabile vinder som har skjøvet tykk havis sørvestover fra havområder nord for Island mot havet utenfor det sørlige Grønland, forklarer Tore Furevik.

Målinger fra sist måned viser usedvanlig høye temperaturer i Arktis. Det har vært målt temperaturer opp mot fem grader over det normale for årstiden.

Forskerne mener temperaturøkningen skyldes et skifte i de atmosfæriske forholdene som gjør at det strømmer varm luft inn over Arktis.

Klimatisk vippepunkt

Issmeltingen i Arktis er av flere klimaforskere blitt trukket fram som et klimatisk vippepunkt. Det betyr at når utviklingen først er kommet til et visst punkt, vil den være umulig å stanse.

–Ved hjelp av observasjoner og beregninger er det laget flere datamodeller for framtidig isutvikling i Arktis. Ikke en eneste modell viser at sommerisen vil komme tilbake dersom den forsvinner totalt en sommer.

Da vil det bare bli dannet is om vinteren, men isdannelsen vil komme i gang senere og bli avsluttet tidligere for hvert år, sier Tore Furevik.

Utviklingen i Arktis forbløffer forskerne. Inntil for få år siden trodde man at det kunne gå 30 til 50 år før Arktis ble isfri. Nå er situasjonen totalt forandret.

–Det aller mest skremmende er at utviklingen går så fort. Det virker som issmeltingen skyter stadig høyere fart, sier Furevik.

–Kan smeltingen ha andre årsaker enn global oppvarming?

–Smeltingen skyldes også naturlige store klimatiske svingninger. Men når effekten av global oppvarming kommer på toppen av de naturlige svingningene, ser det ut til at det settes i gang en prosess som går langt hurtigere enn det verken forskere eller klimamodeller har vært i stand til å forutse, sier Tore Furevik.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus