Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Uvanlig isfenomen i Arktis forbløffer

Uvanlig isfenomen i Arktis forbløffer

Dette er kurven over isutbredelsen i Arktis i desember som har fått forskerne til å klø seg i hodet. Noe lignende har de aldri sett.

- Temperaturøkning selv om utslippene begrenses

Temperaturen på jorda vil trolig stige noe mindre enn tidligere fryktet, men FNs klimapanel blir stadig sikrere på at klimaendringene er menneskeskapt.

Relaterte artikler:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Kurven, som er basert på daglige satellittmålinger, viser at tilfrysingen i Arktis stanset nesten helt opp i perioden 10. til 18. desember.

LES OGSÅ: Alarmerende klimaendringer i Arktis

LES OGSÅ: ADRESSA-DOKUMENT: Arktis er klodens termometer

På de åtte dagene økte isutbredelsen med bare 37 000 kvadratkilometer. Det normale i denne perioden er en økning på nesten en halv million kvadratkilometer.

I fjor økte ismengden med 507 000 kvadratkilometer i samme tidsrom.

Noe lignende har aldri skjedd midt på vinteren i desember siden satellittmålingene begynte for 20 år siden.

Etter at isutbredelsen i Arktis i år nådde sitt minimum i midten av september med om lag 4,5 millioner kvadratkilometer, den nest minste isutbredelsen som noen gang er målt, har ismengden økt hurtig.

I slutten av oktober var ismengden 8,0 millioner kvadratkilometer og i begynnelsen av november 10,0 millioner kvadratkilometer.

Etter at ismengden nådde i underkant av 12 millioner i begynnelsen av desember stanset økningen nesten helt opp.

Det er et større område i Karahavet utenfor kysten av Nordvest-Russland og i Barentshavet ved Novaja Semlja samt nord for Svalbard som fortsatt er isfritt.

Kan skyldes tilførsel av varm luft

Forskere Adresseavisen har vært i kontakt med betegner hendelsen som "svært uvanlig".

-Når isen ikke fryser til, skyldes dette varmere luft og høyere havtemperatur enn normalt. Det kan bety at det er kommet varm luft sørfra og påvirket tilfrysingen, sier forsker Lars H. Smedsrud ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen til Adresseavisen.

Meteorolog og forsker Asgeir Sorteberg betegner stansen i isdannelsen som "svært uvanlig".

-Min teori er at dette skyldes regionale vindforhold som brekker opp isen og frakter den nordover straks den blir dannet. Førsteårsis er som regel så tynn at den brytes i stykker hvis vinden står på lenge nok med en viss styrke, sier Bjerknes-forskeren.

Tidligere undersøkelser viser at det er i dette området den arktiske sjøisen har minsket aller mest med mer enn ti prosent for hvert tiår siden 1970-tallet.

Metanutslipp

Karahavet er kjent som et av stedene hvor det er målt høyere forekomster av metan i havvannet enn normalt, men det er ikke kjent om dette har noe med den manglende tilfrysingen å gjøre.

Ifølge målinger fra det russiske meteorolgiske instituttet har det vært om lag fire grader varmere hittil i desember på Novaja Semlja sammenlignet med samme periode i fjor.

På Svalbard ligger gjennomsnittstemperaturen mellom fem og sju grader over det normale.

Minste vinteris noensinne

Etter "pausen" i tilfrysingen mellom 10. og 18. desember, har ismengden økt med 388 000 kvadratkilometermengden.

Pr. 27. desember er ismengden 12, 075 millioner kvadratkilometer. Det er den minste ismengden som noen gang er målt på dette tidspunktet av vinteren.

Til sammenligning er dette nærmere to millioner kvadratkilometer mindre enn gjennomsnitttet for perioden 1979 – 2000.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus