Et tema av forskere ledet av University of College London har ved å sammenligne ferske data fra  ESA’s CryoSat satellitt, som ble skutt opp i 2010, og NASAs Icesat-satelitt, funnet ut at mengden is  i Arktis har blitt redusert med 36 prosent om høsten og ni prosent om vinteren.

Satellittdataene bekrefter også at det har vært nedgang i  isutbredelse (areal) i alle årstider, særlig om sommeren. I fjor høst ble det satt ny minimumsrekord med 3,61 millioner kvadratkilometer. Minimum isutbredelse de siste seks årene er de laveste som er målt siden satellittmålingene begynte i 1979.

Katharine Giles, en av forskerne bak studien, sier nedgangen i ismengde har vært særlig stor i områdene nord for Grønland, nordkysten av Canada og nordøst for Svalbard.

Følg VærTorsten på Twitter

Gjør som 6106 andre - følg  VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Mer åpent hav påvirker været

Andre målinger viser at også tykkelsen på isen har gått kraftig tilbake.  I 1995 var minimum gjennomsnittlig istykkelse i Arktis 1,6 meter. I fjor var maksimal gjennomsnittlig istykkelse 1,7 meter. På mindre enn 20 år har det som tidligere var minimum blitt til maksimum.

Forskere påpeker at tynnere is brytes lettere opp av sterk vind og bølger, og smelter også hurtigere både fra over - og undersiden.

Mindre havis gjør at stadig større havområder blir varmet opp av solen istedet for at 80 prosent av solstrålene blir reflektert tilbake til atmosfæren  i områder med is -og snødekke.

Isfritt hav i Arktis om sommeren frigjør store mengder varme til atmosfæren over polområdet. Enkelte forskere mener at den varme luften svekker jetstrømmen slik at den ikke er i stand til å "holde på" den avkjølte luften like godt som tidligere. En svekket jetstrøm fører til stadig hyppigere utbrudd av kalldluft  fra polområdene på den nordlige halvkule.