Fredag la klimapanelet fram den første delen av sin femte rapport siden 1990, med vitenskapelige vurderinger av årsakene til den globale oppvarmingen.

Ifølge rapporten er det mulig å begrense temperaturøkningen fram mot 2100 til 1,5 grader sammenlignet med 1900.

Dette forutsetter imidlertid at man lykkes med å begrense utslippene av klimagasser. Dersom utslippene fortsetter å øke, vil temperaturen trolig ligge 2 grader høyere i 2100.

Isen smelter, havet stiger

IPCC spår videre at havisen i Arktis trolig vil bli redusert med mellom 43 og 94 prosent om somrene fram mot 2100. Forskerne ser ikke bort fra at Arktis nærmest kan bli isfritt om høsten.

Verdenshavene spås å stige med mellom 0,26 og 0,82 meter fram mot 2100, avhengig av hvor mye man greier å redusere utslippene av klimagasser.

Prognosene er noe mindre dystre enn dem IPCC kom med i 2007. Anslagene over CO2-utslippenes effekt på klimaet er blitt litt nedtonet i klimapanelets nye rapport.

Den globale oppvarmingen har også bremset opp de siste 15 årene, men FNs klimapanel anser dette for å være midlertidig.

Temperaturrekorder

– De tre siste tiårene har vært varmere enn noe annet tiår siden 1800-tallet, konstaterte lederen for FNs klimapanel Rajendra Pachauri da han la fram rapporten i Stockholm fredag.

Han fikk støtte av lederen av Verdens meteorologiorganisasjon, Michel Jarraud.

– Flere temperaturrekorder er blitt brutt det siste tiåret enn noe annet tiår, sa han.

Klimapanelet slår fast at det er 95 prosent sikkert, eller «ekstremt sannsynlig», at brorparten av klimaendringene siden midten av det 20. århundre er menneskeskapte. Det er en oppjustering fra 90 prosent i 2007 og 66 prosent i 2001.

Forskerne spår flere hetebølger og mer tørke og flom i årene som kommer, dersom det ikke blir satt i verk dramatiske tiltak for å bremse utslippet av klimagasser.

Retter blikket mot Paris

Nesten 200 land er enige om å jobbe fram en avtale om å bekjempe den globale oppvarmingen, delvis ved å gå over fra fossile energikilder som olje og kull til fornybar energi som sol og vind.

Blikket rettes nå framover mot Paris i 2015. Der er målet å ro i land forhandlingene om en global klimaavtale som havarerte i København i 2009.

Den nye rapporten fra FNs klimapanel vil ytterligere vise alvoret for verdens politikere, mener miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Han har de siste dagene deltatt på møter i New York med en rekke andre land, deriblant store utslippsland som Kina og USA.

– Det har vært enighet blant landene om at det nå haster med å komme med konkrete mål for kutt i utslippene, sier Solhjell til NTB.

– Dette gjør at jeg er blitt mer optimistisk med tanke på å få på plass en ny stor klimaavtale i Paris, sier han.