– Hun er sta. Og sånn må det være

Da Birgit Skarstein kom hjem fra Rio uten medalje, imponerte hun mamma Sigrun nok en gang.

– Hun er sta, sier mamma Sigrun Røkkum om datteren Birgit Skarstein. Røkkum prøver å være til stede på ro- og langrennsmesterskapene, men får ikke med seg ro-VM i Florida i høst. Paralympics i Tokyo i 2020, det skal hun imidlertid få med seg.   Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Saken oppdateres.

Mamma Sigrun Røkkum ser på datteren Birgit Skarstein som tester utstyr i Granåsen med tanke på vinterens paralympiske leder i PyeongChang:

– Da hun kom hjem fra Rio med fjerdeplass, bestemte hun seg for å finne ut hva som gikk feil. Hun gikk igjennom alt for å finne ut hva som kan gjøres bedre, forteller Røkkum.

– Helt rå

Gang etter gang lar hun seg imponere av datteren. Når Birgit Skarstein er på Trøndelags-besøk, synes hun er det gøy å se henne i aksjon.

– Hun er helt rå. Hun legger ned en formidabel innsats. Hun går fullt inn for å bli god i idretten og prioriterer deretter, sier Røkkum som selv var til stede i Brasil da marginene ikke var helt på Birgits side.

– Hun ser utfordringene og ingen begrensninger. Det er lett å forholde seg til. Og så er hun sta. Og sånn må det være, tilføyer hun og får kjapt svar fra datteren:

– Men sta, det er du også.

Medalje er målet

Selv om OL i Tokyo først er i 2020, har Sigrun Røkkum allerede krysset av for en Japan-tur i kalenderen.

Sigrun Røkkum liker å se datteren i aksjon når hun er hjemme på Trøndelags-besøk. Fredag var Birgit Skarstein i Granåsen der hun testet utstyr med tanke på vinterens Paralympics. Olympiatoppens Yvette Hoel (i oransje jakke) er blant støttespillerne hennes.   Foto: Sebastian S. Bjerkvik

– Ja, dit skal jeg, sier hun bestemt.

Som aktiv i to idretter, - roing og langrenn - står de sportslige høydepunktene nærmest i kø for Skarstein og familien.

Den første muligheten til å vinne en tittel er i ro-VM i Florida i høst. Dit får ikke Sigrun mulighet til å dra, men lover at familien skal være god representert likevel.

– Der går jeg for medalje, sier Skarstein.

Sykkelferie

Siden mesterskapet i Rio har distansen hun skal ro blitt endret fra 1000 meter til 2000 meter.

– Nå ligner den konkurransetida på mellomdistanse i langrenn. Det skal passe meg fint, mener Skarstein.

Ferien legges til Frankrike i sommer. Birgit Skarstein har storbyliv i Paris og sykkeltur på programmet.   Foto: Sebastian S. Bjerkvik

Hun beskriver formen som god, og unner seg kun noen dager med ferie i sommer.

– Jeg drar til Paris i helga, og så skal jeg sykle sammen med noen venninner ei uke i Frankrike etterpå, smiler Birgit Skarstein.

På forsiden nå